”Det här håller inte längre”
Förbundsordförande Eva Eriksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | FÖRHÅLLNINGSORDER

”Det här håller inte längre”

Många äldre har tröttnat på alla förhållningsorder för 70-plussare. "Det går inte att stuva undan en hel åldersgrupp hur länge som helst", säger SPF Seniorernas ordförande.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-26

Det höjs fler och fler röster mot de förhållningsorder som finns för 70-plussare samt de långvariga besöksförbuden på landets äldreboenden.

Nu kräver Eva Eriksson en förändrad coronastrategi och efterlyser en dialog med regeringen om isoleringen av de äldre.

Förslag på åtgärder

– Det är helt enkelt dags att Sveriges seniorer hamnar i centrum för Sveriges coronastrategi. Det går inte att stuva undan en hel åldersgrupp hur länge som helst. Vi välkomnar att Moderaterna nu har börjat att engagera sig i frågan, men vi vill se fler konkreta lösningar och förslag från våra riksdagspartier som handlar om hur människor i riskgrupper kan få ett bättre liv under pandemin.

SPF Seniorernas ordförande har förslag på åtgärder som kan göra livet lättare för de äldre.

– Det kan handla om att väga risken för corona mot andra hälsorisker på äldreboenden, men det kan också handla om att hitta medel för säkra transporter och sammankomster, säger Eva Eriksson.
– Inte minst bör strategin handla om hur vi kan få ner smittan i samhället så mycket som möjligt så att seniorer ska kunna röra sig fritt i samhället utan att känna oro, och att vi inte ska behöva offra kontakter med vänner och familj.

”Vi måste smittspåra mer”

Hon har också intervjuats av radio P4 Värmland där hon säger bland annat följande:
– Vi måste smittspåra mycket mer och isolera människor som är smittade och de som har varit i kontakt med smittade. För nu börjar vi som är 70-plus fundera över vilken roll vi har och vilken respekt man egentligen har för den här gruppen. Och när vi också ser alla bilder från sommarens partyn där människor rör sig helt fritt medan vi som är 70-plus ska vara isolerade – det här håller inte längre!
Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas