Här är vaccinet gratis
Nyheter | Influensa
Foto: Phovoir / Colourbox

Här är vaccinet gratis

3 november drar årets influensavaccinering igång officiellt. Du som är 65+ rekommenderas att vaccinera dig, men det är inte gratis överallt.

Publicerad 2015-10-27

Enligt Folkhälsomyndigheten skördar säsongsinfluensan ett tusental liv bland seniorer varje år. Därför erbjuds alla som är äldre än 65 att vaccinera sig, och i många landsting är vaccinet gratis eller subventionerat.

Antalet influensafall brukar öka kring nyår, och i regel härjar influensan som värst i februari–mars. Men det bästa är att vaccinera sig redan på hösten, innan influensasäsongen sätter igång på allvar. Efter att du fått din spruta tar det upp till två veckor innan skyddet är så bra det kan bli, därefter varar effekten i omkring nio månader.

Sjukdomen smittar genom luften via hosta och nysningar, men också om du råkar vidröra någonting som innehåller virus och sedan gnider dig i ögonen eller petar näsan.

Har du problem med hjärta eller lungor, diabetes, nedsatt immunförsvar, lever- eller njursvikt, astma eller andra problem med andningen är du ännu mer utsatt.

”Influensavaccin ger aldrig ett fullständigt skydd mot infektion, men om man trots vaccination skulle bli sjuk blir förloppet lindrigare”, skriver Folkhälsomyndigheten.
Äldres immunförsvar är särskilt svåra att aktivera och seniorer som har vaccinerat sig ungefär 50 procents risk att smittas av influensa även om de är vaccinerade, men

Antivirala läkemedel ska enligt Läkemedelsverket betraktas som komplement, och ersätter alltså inte vaccinering.

Dyrast i Västra Götaland

I Halland och Västerbotten kostar det 60 kronor att vaccinera dig om du är 65+. I Västernorrland 70 kr, i Jämtland/Härjedalen 75 kr och i Västra Götaland 100 kronor.

I alla övriga landsting och regioner är influensavaccinet gratis för seniorer (65+) och andra riskgrupper.

SPF Seniorerna har engagerat sig i ett mer jämlikt vaccinationsprogram för äldre, och vill bland annat att influensavaccinet ska vara gratis i alla landsting.
– Det är väldigt viktigt för äldres hälsa att det händer något på det här området. Det handlar om livskvalitet. Att då fem landsting tar betalt för att vaccinera är mycket dåligt, det måste vi få ändring på, sa Christina Rogestam under ett riksdagsseminarium i frågan.

Även nära anhöriga till en person med nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig. Kostnaden för en person som inte till hör någon riskgrupp och som är yngre än 65 varierar från omkring 180 kr till ca 350 kr

Text: Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Är det gratis?

Så mycket kostar vaccinationen mot influensa för dig som är 65+

Blekinge: 0 kr
Dalarna: 0 kr
Gotland: 0 kr
Gävleborg: 0 kr
Halland: 60 kr
Jämtland. Härjedalen: 75 kr
Jönköping: 0 kr
Kalmar: 0 kr
Kronoberg: 0 kr
Norrbotten: 0 kr
Skåne: 0 kr
Stockholm: 0 kr
Sörmland: 0 kr
Uppsala: 0 kr
Värmland: 0 kr
Västmanland: 0 kr
Västerbotten: 60 kr
Västernorrland: 70 kr
Västra Götaland: 100 kr
Örebro län: 0 kr
Östergötland: 0 kr

OBS: Vaccinerar du dig vid andra tillfällen än under den nationella vaccinationen 3 november 2015 till 28 februari 2016 så kan du få betala ordinarie pris.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas