Nyheter

Inget jobbskatteavdrag i sikte

Det blir inget femte jobbskatteavdrag under 2013 och mycket osäkert om det kan genomföras under 2014. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Publicerad 2012-01-12

– Även om vi gick till val på ett femte jobbskatteavdrag under mandatperioden så kan jag, vad vi nu ser, inte se något reformutrymme alls under 2013. Först skulle vi säkra välfärden, sedan skulle vi säkra att det var balans och ordning i de offentliga finanserna och det tänker vi fullfölja, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.
På frågan om det är möjligt att genomföra ett jobbskatteavdrag 2014 svarar statsministern:
– Det är svårare att diskutera det som kommer på sikt. I det vi nu ser är det nedåtriskerna som tar över, marginalerna minskar. Då blir det viktigare att vara beredd att gå in med åtgärder som dämpar den risk som finns för mer långsiktig skadeverkan på arbetsmarknaden till exempel.

Argument kvarstår

Återstår att se om detta ökar eller minskar möjligheterna för pensionärsrörelsen att vinna gehör för ytterligare skattesänkning för pensionärerna. Argumentet kvarstår från SPFs och övriga pensionärsorganisationers sida: skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer är orättvis och bör tas bort helt.

Sänka pensioner

Avgörande för en sådan prioritering skulle kunna vara om bromsen fortsätter att slå i och sänka pensionerna även 2013 och 2014.
Ett femte jobbskatteavdrag skulle ha kostat 12 miljarder. Pensionärerna har sammanlagt under regeringen Reinfeldts dryga fem år vid makten fått skattesänkningar för 13 miljarder. Löntagarna har fått 77 miljarder.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas