Janne Josefsson är Årets Senior
Han har berättat om Sveriges syn på äldre. Foto: Julia Sjöberg
Nyheter | årets senior

Janne Josefsson är Årets Senior

Janne Josefsson är Årets Senior 2021. Framröstad av Seniorens läsare. Han blev både chockad och glad när han fick höra att han fick flest röster av de namnkunniga nominerade.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-05-17

Grattis Janne!
– Tack, det är ju fantastiskt! Att så många röstat på mig är otroligt roligt!
När vi ringde och sa att du var nominerad och du fick höra att även Björn Ulvaeus var det utbrast du förfärad: ”Nämen, ska jag tävla mot ABBA!?”
– Ha ha, ja, det är ju roligt! Jag håller på att skriva mina memoarer nu och på förlaget jobbar Björns dotter Emma. Jag får väl tala om för henne att jag slog hennes farsa.
– Nä, men skämt åsido, även om jag vill vara evigt ung så har jag ju varit ganska öppen om resan i att bli gammal i tv-programmet Från Hisingen till Casablanca till exempel. Det kanske är det människor tycker om.
Du skriver också krönikor i DN och tar ofta upp frågor som rör äldre.
– Ja, när jag skrev om 81-årige Gert Larsson, en gammal bekant som fick en stroke och hamnade i rullstol, fick jag enormt mycket gensvar. Han behövde hjälp av hemtjänst och det var en massa olika personal som kom. En del kunde inte svenska så det gick inte att kommunicera. Han grät i telefon och berättade om hur en kommit med en tvättbalja när han bad om hjälp att gå på toaletten och en annan hämtade en blöja när han bad om tidningen. ”Jag kan inte prata med dem”, sa han.
Du har tidigare sagt att situationen för de sköraste äldre vittnar om en ”förfärlig människosyn”.
– Ja. I Sverige har vi haft en dröm att vi ska vara helt oberoende av varandra. En fin dröm, men baksidan är att vi nu har ett äldreomhändertagande som vi nästan får skämmas över. Det är många som sitter ensamma och om du sen får hemhjälp som inte fungerar blir det väldigt illa. Och så pensionerna som inte räcker. Vi behöver ta itu med detta.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-05-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas