Kan hon göra skillnad?
Malin Danielsson Malin Danielsson – inte bara seniorpolitisk talesperson utan även funktionsrättspolitisk talesperson. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | stoppa ålderismen

Kan hon göra skillnad?

Malin Danielsson axlar rollen efter Barbro Westerholm som Liberalernas seniorpolitiska talesperson. Längre ner på sidan: Vad tänker partierna göra åt ålderismen?

Jan Arleij
Publicerad 2023-05-06

Från en sittgrupp i korridoren utmed riksdagens kammare ser man genom en glasdörr hur debatten pågår för fullt. Ledamöter ilar genom korridoren, bland dem syns riksdagens numera äldste, 76-årige Carl B Hamilton. Det känns uppfriskande och hoppfullt att se en senior bland alla medelålders och unga riksdagsledamöter.
En av dessa mindre årsrika har tagit plats i sittgruppen för en intervju. Malin Danielsson, nyutnämnd på posten som Liberalernas seniorpolitiska talesperson och därmed efterträdare till Barbro Westerholm som lämnade riksdagen efter höstens val.
Hur definierar du äldrepolitik?
– Vilken bra fråga! utbrister Malin Danielsson. Den är verkligen svår. Det är ju inte bara pensionssystem och äldreomsorg som berör årsrika utan nästan all politik. Eftersom vi ju alla är individer i ett samhälle oavsett ålder.
Det är en ålderism i sig att begränsa definitionen av äldrepolitik, säger Malin Danielsson. Många politikområden saknar ett äldrepolitiskt perspektiv.
– Vi talar till exempel för lite om arbetsmarknadspolitik. Kompetensen rinner ju inte ur oss med åren eftersom kunskap och erfarenhet hela tiden fylls på. Det här måste fram i debatten.
Få andra riksdagspartier har företrädare med titeln seniorpolitisk talesperson. Bara ni och Kristdemokraterna. Varför är det så, tror du?
– Vi har haft en tradition under lång tid att uppmärksamma grupper som inte syns och hörs.
Vilken skillnad gör det om ett parti har en äldrepolitisk talesperson?
– Det finns alltid någon som noggrant bevakar frågorna och som ser till att de diskuteras inom partiet. Det måste finnas en blåslampa som tvingar fram en diskussion för att ett parti ska utveckla bra och hållbara svar.
Hur tänker du göra det?
– En fråga jag kommer att fortsätta ställa tills vi får fram politiska svar är hur vi gör för att motverka att folk redan från 40-årsåldern diskrimineras på arbetsmarknaden.
Partiledaren Johan Pehrson kommer att få erfara att Liberalerna har en seniorpolitisk talesperson, lovar Malin Danielsson.
– Jag har en stor möjlighet i det faktum att Liberalerna har arbetsmarknadsministerposten. Nu blir min uppgift att förse honom med underlag och information om hur man bättre kan ta tillvara kompetensen som finns. Sen får jag ligga på, ställa frågor, interpellera, debattera…

Under mandatperioden 2018-2022 var Malin Danielsson också ersättare i socialutskottet där Barbro Westerholm satt som ledamot. En förebild och läromästare, enligt Malin Danielsson.
– Hon har alltid varit en stor inspirationskälla för mig. Både när det gäller det politiska hantverket men också när det kommer till engagemanget och långsiktigheten. Politik är ett maratonlopp.
Som att bekämpa absurda och orättvisa åldersgränser i sjukvården. Att man exempelvis sätter stopp för att lämna blod efter 60 fyllda gör Malin Danielsson ”vansinnigt irriterad”.
– Det finns många i min ålder och yngre som är i sämre skick än många 70-plussare. Samtidigt har vi brist på blod i sjukvården! Myndigheterna måste reflektera när de sätter en sådan gräns.
Det är oerhört viktigt att hela tiden slå ner just på åldersgränser, ifrågasätta dem och kräva motiveringar och förklaringar till varför de finns.
– Under ytan ser man att det ofta är ekande tomt på sakliga skäl. Om vi alla ser på varandra som individer i stället hade knappast lika många tokiga och destruktiva åldersgränser kommit till. Det är fortsatt opinionsbildning som gäller och då behöver vi vara många.

Vi sneglar in genom glasdörrarna till plenum och riksdagsdebatten. Det handlar om ekonomisk trygghet vid ålderdom. Snart väntar votering.
– Vi har bara nio ledamöter som har fyllt 70 medan de är 25 procent av väljarna. Samtidigt har vi en president i USA som är 80… Vad är det i Sverige som gör att vi inte kan se värdet och kompetensen som följer med årsrikedom? säger Malin Danielsson med en suck.
Ja, vilket är ditt svar?
– Vi glömmer att vi är individer. Därför måste vi alla tänka på att alltid, och på riktigt, göra en individuell bedömning av vem det är vi har framför oss. Vi umgås inte tillräckligt över generationsgränserna i Sverige och alls inte så mycket som vi gjorde förr, funderar hon.
– Då ser vi heller inte olika fördelar med äldres medverkan.

Malin Danielsson

Född 1977 i Halmstad
Kommunpolitiker i Huddinge från 2006, kommunalråd 2009-2020 då hon började som riksdagsledamot
Kallar sig: ”Feminist och obotlig optimist”
Har jobbat som: Servitris, städare, kanslichef, kommunikatör, kommunalråd
Sitter i konstitutionsutskottet
Man och tre tonåringar hemma i Huddinge

Dölj faktaruta

Även Kristdemokraterna växlar upp

Dan Hovskär. Foto: Riksdagen

Malin Danielsson utsågs till seniorpolitisk talesperson för Liberalerna i oktober. Kristdemokraterna följde i februari upp med att utse Dan Hovskär till talesperson i äldre- och funktionshinderfrågor.
Men övriga sex partier anser sig inte behöva en särskild seniorpolitisk talesperson.
Dan Hovskär fick en bra start som talesperson genom att den 15 februari tillsammans med bland andra SPF Seniorerna arrangera ett seminarium i riksdagen om ålderism.
– Jag tror att vi med seminariet har sett starten på något som kan visa sig ha stor betydelse. Vi har lyft en rad problem med ålderismen men också hört hur många goda krafter faktiskt vill samverka och samarbeta för att komma åt den, säger Dan Hovskär.

Läs också
Jan Arleij
Publicerad 2023-05-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas