Kan pensionsfrågan avgöra nästa val?
Nyheter | Debatt

Kan pensionsfrågan avgöra nästa val?

Det skilde mindre än trettiotusen röster mellan de rödgröna och alliansen. Nästa val har 400 000 nya pensionärer insett hur lite de får ut. Det kan avgöra valet, tror Pär Lodin.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-02

”Vid valet 2022 kommer 400 000 nya pensionärer ha gått in i pensionssystemet. Och de årskullar det nu handlar om är de som har störst anledning att känna sig snuvade på pensionen och besvikna på samhället”, skriver frilansjournalisten Pär Lodin i en debattartikel i Aftonbladet.

SPF Seniorernas undersökning

Bland annat nämner han SPF Seniorernas undersökning om att vissa yrkesgrupper får mindre pension än de som aldrig jobbat alls.

Det är en fråga som den partiöverskridande Pensionsgruppen försöker lösa. Målet är att det så kallade respektavståndet ska ha ökat igen 2021. Frågan är hur man ska gå tillväga för att finansiera en höjning pensionerna. Och S har hotat att bryta januariavtalet om inte frågan får en lösning.

Håller pensionsgruppen?

Och det räcker inte att gömma sig bakom pensionsgruppen längre, menar debattören. Tvärt om är det SD, ett parti som står utanför pensionsgruppen som ökat i opinionen. Pär Lodin spekulerar i om fler partier skulle kunna tjäna på att spräcka pensionsöverenskommelsen och kräva ett nytt pensionssystem.

Kan inte stå emot längre

”Basala fakta som en försämrad livssituation hos hundratusentals som känner sig svikna, talar för att partierna inte längre kan stå emot folkopinionen i pensionsfrågan vid nästa val”, skriver Pär Lodin.

Här kan du läsa hela debattartikeln i Aftonbladet.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-03-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas