Kommunal: Gör om pensionssystemet – och gör rätt
Tobias Baudin, Kommunals ordförande.
Nyheter | PENSIONER

Kommunal: Gör om pensionssystemet – och gör rätt

Gör om – gör rätt. Det är uppmaningen från Kommunal till pensionsgruppen i ett inlägg på DN Debatt i dag.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-31

”Det är snart 25 år sedan pensionssystemet gjordes om. Syftet var att få ett pensionssystem som var mer ekonomiskt hållbart och rättvist. Det har inte uppnåtts”, skriver Tobias Baudin, förbundsordförande, och Josepha Lindholm, utredare och pensionsexpert på Kommunal.

Anna Eriksson, pensionsexpert på SPF Seniorerna, välkomnar Kommunals utspel och instämmer i kritiken mot att det lönar sig alldeles för dåligt att ha arbetat för pensionen.

”I det närmaste meningslöst”

–  Precis som vi själva gör så förordar de en översyn av hela systemet. Det krävs eftersom människor förlorar tilliten till systemet och politiken när de ser att det är i det närmaste meningslöst att arbeta och betala in pensionsavgifter under 40-45 år, säger Eriksson.

Baudin och Lindholm pekar i debattartikeln på flera orsaker till att det nu är dags på allvar att se över hela pensionssystemet.

Bland annat att målet i den ursprungliga pensionsöverenskommelsen var att pensionen skulle motsvara minst 70 procent av slutlönen men att i dag får stora samhällsgrupper klara sig på mindre än hälften av sin tidigare lön som pensionär.

”Faktum är att andelen fattiga pensionärer i Sverige är högst i Norden och vi har fler fattiga pensionärer än EU-genomsnittet”, skriver de.

SPF Seniorernas Anna Eriksson håller med.

Förslag till åtgärder

Systemet är på väg mot att vara ett grundtrygghetssystem snarare än ett inkomstrelaterat system, det vill säga tvärtemot som reformen på 90-talet syftade till. Det är positivt att vi blir allt fler aktörer som påpekar systemets brister, nu återstår att politikerna börjar agera och lyssna på människors befogade oro för de låga pensionerna. Pensionerna måste höjas både för dagens och framtidens pensionärer, menar Eriksson.

Att det för många, inte minst bland Kommunals medlemmar, inte lönar sig nämnvärt att jobba ett helt yrkesliv när det är dags att gå i pension jämfört med de som inte har jobbat lika mycket vänder sig Baudin och Lindholm givetvis kraftigt emot.

”För majoriteten av medlemmarna i Kommunal är risken överhängande att ett helt yrkesliv gör ett obemärkt avtryck i pensionskuvertet. Pensionen blir knappt märkbart större än om de inte jobbat alls eller bara lite. (Beräkningarna är gjorda på en genomsnittlig heltidslön på Kommunals avtals­område, 25 000 kronor.)”, skriver de.

Baudin och Lindholm presenterar också ett antal förslag i artikeln på DN Debatt som friskare arbetsmiljö, ändrade regelverk i sjukförsäkringen och höjda åldersgränser, ökade möjligheter att skjuta upp uttag av ålderspensionen och heltidsarbete som norm.

Hela debattartikeln hittar du här.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-08-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas