KD: Samtal ska bryta ensamhet
Nyheter | Valet 2018 | Vård | Valet 2018

KD: Samtal ska bryta ensamhet

Alla kommuner ska bjuda in äldre till hälsosamtal. Det föreslår Kristdemokraterna i sin budget.

Jan Arleij
Publicerad 2018-04-27

160 miljoner kronor per år ska gå till äldresamtal som ska erbjudas av hemsjukvårdsteam till alla som fyllt 80 år och som inte har hemtjänst eller bor i särskilt boende.

Vissa kommuner bjuder redan idag in äldre till samtal om livssituationen och hälsa.

– Vi anser att samtliga kommuner ska erbjuda denna typ av samtal. Det kan bidra till att bryta ensamhet, skapa trygghet, främja hälsa och upptäcka medicinska behov, säger partiledaren Ebba Busch Thor och ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed.

Tar striden

Kristdemokraterna prioriterar äldres hälsa i sin skuggbudget, motförslaget till regeringens vårproposition som presenterades förra veckan.

Därmed väljer man att – precis som regeringen – att profilera sin vårbudget genom att ta upp striden om en av de äldre väljarnas viktigaste frågor.

Hemvård

Kristdemokraterna vill se en mångmiljardsatsning på att stärka vården och omsorgen för de äldre. Ett huvudtema är hemvården för äldre.

6,2 miljarder kronor per år ska räcka till att alla äldre ska få tillgång till hemsjukvård. Hälften av pengarna – 3,5 miljarder – omfördelas från landstinget.

Ebba Busch Thor.

122 000 vårddygn inom slutenvården skulle kunna undvikas genom att skapa en bättre personcentrerad organisation runt äldre med omfattande och sammansatta vård- och omsorgsbehov, hävdar partiet.

– För att främja trygghet och en god vård och omsorg utifrån individuella behov vill vi att alla äldre ska ha rätt till hemsjukvård, säger Ebba Busch Thor.

Fler läkare

Vårmotionen från KD innehåller också förslag om fler läkare i primärvården och fler utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor.

Jan Arleij
Publicerad 2018-04-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas