Kommuner nobbar hemtjänst till sommargäster
Foto: Colourbox
Nyheter | Coronakrisen

Kommuner nobbar hemtjänst till sommargäster

Ett stort antal kommuner tänker trotsa lagen och neka sommargäster sin hemtjänst.

Jan Arleij
Publicerad 2020-05-19

Ett 60-tal kommuner anser sig inte klara av att erbjuda hemtjänst till sina sommargäster.

Bakgrunden är coronakrisen. Sjukskriven omsorgspersonal och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte resa i onödan mellan olika delar av landet är två av argumenten.

Lagen kräver

Men socialtjänstlagen säger att alla kommuner är skyldiga att erbjuda hemtjänst till personer som vistas tillfälligt i kommunen om personens hemkommun begärt det.

Ett uppmärksammat exempel är Falkenbergs kommun som har fattat beslut om att inte ge hemtjänst till sina sommargäster.

Beslutet överklagades av en privatperson som fick rätt. Förvaltningsrätten i Göteborg slog fast att kommuner inte kan välja om de vill följa lagstiftningen eller ej.

Bör ligga lågt

Socialminister Lena Hallengren (S) tycker att man under rådande omständigheter inte kan förvänta sig att hemtjänsten ska fungera på semesterorten.

Hemkommunerna bör ta ansvar genom att helt enkelt inte begära tillfällig hemtjänst av andra kommuner, anser hon.

Majoritet

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill att socialtjänstlagen tillfälligt ska ändras, så att kommuner får laglig rätt att säga nej till sommargästernas begäran om hemtjänst.

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill också tillfälligt ändra socialtjänstlagen. Därmed finns en majoritet i riksdagen för en ändring.

– Jag tror att det vore väldigt bra om den här tillfälliga lagstiftningen kunde komma på plats så fort som möjligt. Jag tycker inte vi ska uppmana våra kommuner att bryta mot lagen just nu och med nuvarande situation har de faktiskt inget annat val, säger Camilla Waltersson Grönvall som är Moderaternas socialpolitiska talesperson till Ekot.

Acko Ankarberg Johansson.

Acko Ankarberg (KD) är ordförande i riksdagen socialutskott:

– Jag ser gärna en tillfällig ändring så att man ger stöd till kommunerna, men det är noga att det bara är en tillfällig ändring på grund av pandemin, inte en förändring i grunden.

Kommuner som säger nej

Falkenbergs kommun har sällskap av flera kommuner på västkusten, men också av exempelvis Värmdö kommun i Stockholmsregionen. Gotland och Arjeplog finns också med bland de som inte anser sig klara av att erbjuda hemtjänst till sommargäster.

Dölj faktaruta

Återstår att se om Falkenbergs kommun överklagar Förvaltningsrättens dom och om SD, M, KD och C tar ett gemensamt initiativ i riksdagen med målet att tvinga regeringen att genomföra en lagändring.

Jan Arleij
Publicerad 2020-05-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas