Kommuner hotar dra in hemtjänst
Foto: Getty Images
Nyheter | Otryggt

Kommuner hotar dra in hemtjänst

En lång rad kommuner överväger återigen att säga nej till att utföra hemtjänst till sommargäster som inte är åretruntboende.

Jan Arleij
Publicerad 2023-08-14

Motiveringen denna gång är att arbetsmiljön i stugorna ofta är alltför tung och att den brister i arbetsmiljö och säkerhet.

– Om vi inte kan utföra arbetet på ett säkert sätt kan vi inte erbjuda insatser här, säger Gerd Johnsson, enhetschef vid hemtjänsten i Borgholm till Ekot.

Ett flertal kommuner – bland dem också Värmdö, Båstad, Kramfors, Tanum – tänker kräva att fritidshusen är anpassade – annars blir det nej till hemtjänst.

Andra skäl till oviljan att följa lagen är att det ökade trycket på hemtjänsten under sommaren gör det svårt att få tillräckligt med personal. Kostnaderna blir för stora, anser man.

Långbänk

Frågan om det rimliga i att kommunerna är skyldiga att erbjuda hemtjänst till fritidsboende har diskuterats många år.

Under pandemins första sommar sa över 60 kommuner nej till att ge hemtjänst till personer från andra kommuner.

Motiveringarna då var att man ville minska risken för smittspridning och att man inte ansåg sig ha tillräckligt med personal.

Men socialtjänstlagen är tydlig. Kommunerna är skyldiga att ge också sommargäster i sin sommarstuga den hemtjänst man behöver och har beviljats i hemkommunen.

Ska diskutera

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har under sommaren sagt sig vara beredd att lyssna på de protesterande kommunerna, eller åtminstone ”att titta på frågan”.

Kan det bli aktuellt att ändra lagen?

– Jag är absolut beredd att titta djupare på de här frågorna, men låt mig först bjuda in till en diskussion om hur man kan säkra och trygga äldreomsorgen både för sina kommuninvånare och för de personer som befinner sig i kommunen en kortare tid under sommaren. Det ska vara rättvist, men också praktiskt genomförbart, sa Anna Tenje till TT (19/7).

Anna Tenje ska diskutera med kommunerna under hösten.
Jan Arleij
Publicerad 2023-08-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas