Körsång som yoga för hjärtat
Nyheter | Hälsa
Ny forskning bevisar att körsång påverkar hjärtryt och andning Foto Colourbox

Körsång som yoga för hjärtat

Den kontrollerade andningen vid körsång påverkar hjärtrytmen hos dem som sjunger vilket kan ge ökad hälsa, menar forskare i Göteborg.

Publicerad 2013-07-11

– Sång styr aktiviteten i den så kallade vagusnerven, som är involverad i vårt känsloliv och vår kommunikation och som bland annat påverkar vår röstklang. Sång med långa fraser får samma effekt som andningsövningar i yoga, det vill säga att vi kan genom sång utöva kontroll över mentala tillstånd, säger Björn Vickhoff, ledare för forskargruppen vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Gruppen studerar körsångens hälsoeffekter rent biologiskt under rubriken ”Kroppens partitur”, och har kommit fram till att hjärtrytmen hos människor som sjunger i kör stiger och sjunker i samma takt, musikens melodi har direkt samband med sångarnas hjärtaktivitet.

Sedan tidigare har man antagit att körsång kan ha positiva effekter på hälsan, inte minst genom känslan av gemenskap, men det har inte genomförts många vetenskapliga studier i ämnet.

Så småningom är det meningen att man ska hitta nya möjligheter att använda musik i hälsofrämjande insatser. Det finns även tankar på att införa körsång i skolan för att stärka samarbetet bland skolelever.

Här kan du läsa rapporten:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas