Kritik mot SVTs personalpolitik
Nyheter
Bild från SVT Rapport

Kritik mot SVTs personalpolitik

Ulf Wallgren, 62, slutar som nyhetsuppläsare på grund av det stressiga schemat. Nu protesterar kollegorna mot hur SVT behandlar sina äldre anställda.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-12-08

Programledaren och nyhetsuppläsaren Ulf Wallgren har meddelat att han slutar på SVT efter årsskifter för att i stället satsa på en karriär som yogainstruktör. Men bakom beslutet att säga upp sig ligger ett stressigt schema och en upplevd ovilja från cheferna att anpassa arbetstider så att han ska kunna fortsätta jobba.

– Jag tycker att SVT framöver ska tänka på att människor blir äldre, människor kanske inte har kapacitet att inte jobba på alla tider på dygnet, säger han och menar att SVT borde ha bättre framförhållning när det gäller att ta hand om äldre medarbetare, säger Ulf Wallgren till Expressen.

Han är inte den enda som kritiserat SVTs hantering av äldre kompetens. Claes Elfsberg gjorde ingen hemlighet av att han gärna hade jobbat längre, när han tvingades gå i pension från nyheterna vid 67 (han har sedan dess gjort inhopp) och programledaren och journalisten Marianne Rundström, även nominerad till Årets senior, har skrivit en hel bok med titeln Passé om synen på äldre arbetskraft i hela samhället. Nu kritiserar de SVT för hur att de inte tar tillvara och värdesätter erfarenheten inom företaget.

Ett tecken på att många vill fortsätta arbeta längre än anställningen tillåter är den växande andelen 65+ som fortsätter arbeta gör det i form av egenföretagare.

SPF Seniorerna är engagerade i synen på äldre i arbetslivet och har bland annat tryckt på att arbetsmiljön måste förbättras så att äldre klarar av att stanna kvar i arbete längre. Något som även forskare ger stöd för. SPF Seniorerna är också positiva till höjd pensionsålder.

Ulf Johansson, nyhetschef på SVT, tycker inte att SVT är dåliga på att ta hand om äldre medarbetare.
– Nej, det tycker jag inte. Vi har många som jobbar högt upp i åldern, och som stannar tills de är 67, säger han och tillägger:
– Vi tar verkligen tillvara på äldres kompetens.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-12-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas