Lär dig sociala medier med gratiskurs!
Nyheter
Sandra Sporrenstrand

Lär dig sociala medier med gratiskurs!

Biblioteken är en av krafterna bakom en gratis webbkurs i Sociala medier. Veteranen har pratat med projektansvarige Sandra Sporrenstrand.

Publicerad 2011-03-31

Delning.nu heter kursen. Sandra Sporrenstrand är bibliotekarie i Stockholm, och projektansvarig:

Vad är Delning.nu?
– En webbkurs i sociala medier, som man går på webben. Man kommer också att kunna få hjälp med kursen på biblioteket om man vill och behöver.

Vad behövs för att gå kursen?
– Man behöver kunna använda en dator, och man ska ha viss vana av internet. Eftersom många av tjänsterna som ingår i kursen är på engelska, så behöver man också kunskaper i engelska.

Vilka riktar kursen sig till?

– Alla som är ovana vid sociala medier och alla som är nyfikna på sociala medier. Några kanske har provat Facebook, men vill lära sig mer. Men kursen riktar sig även till rena nybörjare.

Vad kostar det att gå kursen?
– Den är helt gratis. Och man får ett diplom hemskickat till sig när man gått klart.

Tar det lång tid att gå Delning.nu?
– Det beror helt på vad man har för vana av internet och sociala medier. Vissa uppgifter går att lösa direkt framför datorn. Andra moment – som att starta ett Facebook-konto – innehåller lite väntetider. Men kursen är tillgänglig året ut, så man kan ta den tid man behöver. Man skapar ett konto på kursens hemsida, och kan logga in och ut när man vill.

Är intresset stort?
– Ja, det är ett stort intresse. Vi testade med en liknande kurs för bara Stockholm förra året, och då var det så många som gick kursen att vi beslutade att göra en ny kurs för hela landet. Vi har inte ens börjat marknadsföra Delning.nu än, och det är redan 230 personer som registrerat sig.

Vilka är det som har gått kursen hittills?
– Det är lite blandat. Dels är det personer som är ovana vid sociala medier, och bland dem finns framför allt äldre personer, dels personer som lärare och bibliotekarier, som har nytta av kursen i jobbet.

Varför ska man gå den?

– Att använda sociala medier i sig innebär ju att man kan göra sin röst hörd på nätet. Man kan delta i debatter och hålla kontakt med anhöriga. Men har man provat på sociala medier så kanske man också vågar testa andra internettjänster, som att anmäla sig till en e-kurs på universitetet eller börja betala sina räkningar på webben.

Många ovana internetanvändare kan vara lite rädda för att använda till exempel Facebook.
– Man ska använda samma förnuft på internet som i vanliga livet. Men man behöver inte vara rädd för att använda internet.
– Dessutom är det ju roligt att använda sociala medier! Allt passar inte alla, men man kanske fastnar för något. Och så är det kul att ha koll på vad det är alla andra pratar om. Det får man om man går Delning.nu.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Delning.nu

Här hittar du kursen Delning.nu
http://delning.ning.com/

Delning.nu ingår i projektet ”Sociala medier: nåt för alla”, ett samarbete mellan läns- och regionbiblioteken i Sverige samt folkbibliotek och folkbildning, med stöd från stiftelsen .SE.

Du kan gå kursen fram till 31 december 2011.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas