Läkarens beslut: Inga äldre till sjukhus
Foto: Niklas Laurin
Nyheter | Vård | Vårdskandal

Läkarens beslut: Inga äldre till sjukhus

När pandemin kom valde läkaren bort 180 äldre från sjukhusvård. De äldre själva fick ingenting veta. Inte heller deras anhöriga.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-14

De drabbade bor i Bjärred och Kävlinge i Skåne. Skandalen uppdagades på Luciadagen efter en granskning i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Enligt granskningen har flera personer upptäckt besluten i journalerna av en slump, trots att Socialstyrelsen kräver att sådana beslut ska tas mellan läkare, patient och närstående.

Ingen räddning

En person säger sig ha fått en sjukvårdsplan hemskickad där det står “Ingen hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp. Ingen intensivvård eller respiratorvård. Inget stroke eller hjärtlarm. Palliativ vård i hemmet”.

De äldres anhöriga har heller inte fått någon information.

Inte tid att ringa

Beslutet som fattades i hemlighet innebar bland annat att äldre personer med hemsjukvård i Bjärred inte skulle få sjukhusvård om de skulle bli allvarligt sjuka.

– Vi har inte tid att ringa till alla och ha möte med alla, säger läkaren till Sydsvenskan, och motiverar sitt agerande med att sjukhusvården i Skåne måste avlastas under det pressade coronaläget.

– Jag förstår att många riktar kritik mot oss för att vi inte informerade anhöriga och patienter. Det är mycket beklagligt. Jag ber verkligen om ursäkt för det. Men vi hade inte tid att ringa till alla och ha möte med alla. Det var en sådan tid inför den här stormen att vi var tvungna att klara av så många som möjligt.

– Vi fick direktiv från Region Skåne att om vi skulle befinna oss i ett läge som i Stockholm eller Italien så kallas det klass 6 eller 7, motsvarande ett slags krigstillstånd. Då ska man prioritera vem som ska ha intensivvård eller återupplivningsåtgärder när det gäller covid-19, säger läkaren.

Mot etiken

Men tjänstemän på regionen uppger att de aldrig skickat ut några sådana direktiv.

Jan Bleckert, chefläkare för primärvården i Region Skåne säger till Sydsvenskan att läkarens beslut strider mot etiska riktlinjer.

Det är Region Skåne som ansvarar för läkarbemanningen.

– Region Skåne får reda ut vad som har gått fel och vad man kan göra för att förhindra att det sker igen, säger kommunstyrelsens ordförande i Lomma, Robert Wenglén (M), i en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Det är Bertil Nilssons dödsdom

”På långfredagens morgon kommer ett besked som kan betyda döden hem till Bertil Nilsson, 89 år. Bertil bor i ett gult tegelhus i Bjärred tillsammans med sin fru.

Budbäraren är en kvinna från hemtjänsten – de kommer två gånger i veckan för att hjälpa Bertil att duscha och ta med honom ut på promenad. Men den här gången har hemtjänsten med sig något.

– Hon frågade efter Bertils röda pärm, för hon skulle sätta in ett papper där. När flickan hade gått öppnade jag pärmen. Och då upptäckte jag det, berättar Bertils fru Siv Nilsson.

Papperet ligger på bordet. Det har rubriken ”Samordnad individuell plan” och handlar om vilken sjukvård Bertil ska få om han blir dålig. Och det är en dödsdom. Där står: ”Ingen hjärt-lungräddning vid hjärtstopp. Ingen intensivvård eller respiratorvård. Inget stroke eller hjärtlarm. Palliativ vård i hemmet.

Dokumentet som Bertil Nilsson, 89 år, och hans fru råkar hitta på långfredagens morgon visar hur läkaren har bestämt att Bertil inte ska till sjukhus om han blir svårt sjuk.

På papperet refererar man till ett möte kl 13 samma dag. Där står också att Bertil varit närvarande vid planeringen.

– Det här är ju rena bluffen! säger sonen Rolf Nilsson. Vi har inte blivit informerade eller kallade till något möte.”

(Ur Sydsvenskans reportage)

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-12-14
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas