Skandalen i Skåne: Trycket ökar mot vårdcentral
Nyheter | Utredning
Foto: gettyimages

Skandalen i Skåne: Trycket ökar mot vårdcentral

Inspektionen för vård och omsorg startar en utredning mot läkaren och vårdcentralen i Bjärred som stängde ute 180 äldre från sjukhusvård.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-22

Senioren återgav historien som briserade förra veckan: en läkare tog under pandemins inledningsskede egna, hemliga beslut om att äldre patienter i Bjärred och Kävlinge inte skulle få vård på sjukhus om de skulle bli sjuka.

De äldre själva, 180 personer, fick ingenting veta. Inte heller deras anhöriga.

Ska anmäla

Upprördheten över vårdskandalen i Skåne växer nu för varje dag. Kort efter avslöjandet kom beskedet att Region Skåne ska utreda skandalen.

Gilbert Tribo (L) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

– Jag blir beklämd. Så här får det inte gå till, säger regionrådet Gilbert Tribo (L), till Sydsvenska Dagbladet som avslöjade missförhållandena.

Gilbert Trobot
Gilbert Tribo.

– Jag har skickat direktiv om att vi på Region Skåne ska göra en fullständig utredning av detta, åka ut och göra en granskning på plats, och även göra en anmälan till relevanta myndigheter, säger Gilbert Tribo.

Alla vårdcentraler

Socialdemokraterna reagerar också mycket starkt på avslöjandet:

– Jag tycker att det är skandalöst! Man kan inte behandla människor i sjukvården på det här sättet. Jag blir upprörd både som sjukvårdspolitiker och människa, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne.

S kräver en större utredning av hur alla läkare och vårdcentraler i Skåne har hanterat sina äldre patienter sedan pandemin startade.

Partiet kräver också en granskning av de direktiv som Region Skåne har skickat ut till vårdcentralerna och en kontroll av de tusentals beslut som har tagits om behandlingsbegränsningar för gamla människor i Skåne.

Praktikertjänst

Den vårdcentral som ska granskas för den uppdagade skandalen heter Sundets läkargrupp. Det är en privat vårdcentral, som ingår i kedjan Praktikertjänst.

Bolagets biträdande chefsläkare Jonas Orve säger att även Praktikertjänst nu ska utreda hur 180 äldre kunde nekas vård på det sätt som skedde. Hur de ska gå vidare vill Jonas Orve inte gå in på förrän utredningen är klar.

SPF Seniorerna

Annette Jörgensen är ordförande i SPF Seniorerna Gamla Bjered, och sjuksköterska till yrket.

Hon vill inte uttala sig å föreningens vägnar förrän hon hade varit i kontakt med styrelsen. Men hennes personliga åsikt är klar.

– Bara för att man är över sjuttio år ska man inte ha någon form av ättestupa, säger hon till Sydsvenskan.

Jan Arleij
Publicerad 2020-12-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas