Skåne-tragedin: ”Självklart att de ska betala”
Nyheter | Pandemin
Foto: Gettyimages

Skåne-tragedin: ”Självklart att de ska betala”

Vårdkoncernen Praktikertjänst ska betala 2,5 miljoner kronor till Region Skåne för att ha skadat regionens varumärke.

Jan Arleij
Publicerad 2021-04-22

Strax före jul avslöjade Sydsvenskan att chefen för den privata vårdcentralen Sundets läkargrupp i Bjärred hade fattat hemliga beslut om att minst 68 äldre patienter i Kävlinge och Bjärred inte skulle räddas till livet eller få sjukhusvård om de blev sjuka.

Läkarens förklaring var att hon ville skydda sjukvården från överbelastning under pandemin.

En självklarhet

Besluten fattades utan samtal med patienterna eller deras anhöriga, något som är förbjudet. Ändå tog vårdcentralen betalt från Region Skåne för ett stort antal möten, som alltså aldrig ägt rum. På en enda dag fick vårdcentralen in över hundratusen kronor för sådana möten.

Sundets Läkargrupp

Sundets Läkargrupp är ett privat alternativ till den offentliga vården. Mottagningen är en verksamhet inom Praktikertjänst AB. Vi är en del av Hälsoval Skåne och har vårdavtal med Region Skåne. Vår målsättning är att finnas till hands när du behöver oss och att erbjuda dig hälso- och sjukvård med hög kvalitet.”

Vårdcentralens hemsida

Dölj faktaruta

– Det är väl självklart att människors förtroende för sjukvården har skadats genom det här. Vi har sagt att straffet ska vara kännbart. Det ska märkas att vårdcentralen har gjort fel. För det här är ett allvarligt fel, säger regionrådet Gilbert Tribo (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne (bilden).

– Här hade det de facto kunnat bli så att flera patienter hade avlidit på grund av att den här läkaren gjorde fel. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger han.

Gilbert Tribo, som är Skånes högsta sjukvårdspolitiker, kräver också att Praktikertjänst måste genomföra en informationskampanj till invånarna i Lomma och Bjärred för att få tillbaka patienternas förtroende.

Går med på allt

Praktikertjänst säger att man har korrigerat de felaktiga besluten om behandlingsbegränsningar och accepterar alla krav från Region Skåne.

– Den utredning som Region Skåne har genomfört har varit värdefull för oss också. Det är viktigt för oss att ha en fortsatt god relation med Region Skåne, säger Jonas Orve, biträdande chefläkare på Praktikertjänst till Sydsvenskan.

Ingen avliden

Regionens egen utredning av Sundets läkargrupp visar att journalerna var ofullständiga för en tredjedel av de granskade patienterna.

Utredningen visar också att inga patienter har dött eller skadats på grund av de hemliga besluten.

Det är första gången någonsin som Region Skåne ställer ett krav på skadestånd för varumärkesskada.

IVO granskar

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, håller på att granska Sundets läkargrupp och läkaren som tidigare var chef där. Läkaren är tagen ur tjänst medan utredningen pågår.

Region Skåne startat en granskning av ytterligare 18 privata och offentliga vårdenheter, bland annat för att titta på om de har genomfört alla möten med patienter och anhöriga som de har tagit betalt för.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-04-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas