Nyheter

Lill Lindfors om ålderism

Senioren har skrivit om ålderism i flera år. Nu startar DN en artikelserie i ämnet med att intervjua Lill Lindfors. 76.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-10-11

Artistbranschen är ovanligt tillåtande och fri från fördomar, och rymmer även äldre, säger Lill Linddfors, 76 till Dagens Nyheter. Men hon irriterar sig på åldersdiskrimineringen inom vården.

Dagens Nyheter har startat en serie om ålderism – att särbehandla människor på grund av ålder. Först ut är artisten Lill Lindfors, 76, som inte har haft något problem med att fortsätta jobba – kalendern är fortfarande full.

– Visserligen är jag inte lika het som när jag var yngre, men jag tycker att jag fortfarande möter både respekt och stor uppskattning, säger hon till Dagens Nyheter.

– Vad ska jag göra annars?, säger hon på frågan om hur länge hon ska fortsätta.

Lill Lindfors är möjligen inte den som har mest att säga om ålderism. Det område där hon ser brister är sjukvården. Både hon och hennes vänner har upplevt åldersdiskriminering inom vården, att de inte riktigt tas på allvar.

Programledaren Marianne Rundström, som intervjuades i Senioren nr 6, har fler åsikter i frågan. Trots att hon är en uppskattad programledare kommer hon att tvingas sluta när hon blir 67, enbart på grund av sin ålder.

SPF Seniorerna arbetar mot ålderism och åldersdiskriminering och vill förändra synen på seniorer som ofta är nedsättande. Bland annat vill man lyfta alla de frivilliginsatser äldre bidrar med till samhället, se fler seniorer ta plats i media, att äldres åsikter ska tas i beaktande innan man slopar samhällsservice som till exempel kontanttjänster eller försämrar postutdelning, att även äldre personer ska ha rätt till screening av till exempel bröstcancer och protesterar mot att stödet till våldsutsatta äldre eller äldre med psykisk ohälsa är så mycket sämre än det är för yngre personer.

Dagens Nyheter kommer att publicera fler artiklar om ålderism framöver. Du hittar intervjun med Lill Lindfors här: 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-10-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas