Livsberättargrupper lyft för ensamma äldre
Skådespelerskan Gunilla Röör läste upp livsberättelser.
Nyheter | Ensamhet

Livsberättargrupper lyft för ensamma äldre

Äldre som samlas och berättar om sina liv för varandra får stärkt livsmod och bättre psykisk hälsa. Det visar en ny rapport.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-09

Samtalsgrupperna, så kallade Livsberättargrupper, går ut på att äldre samlas och berättar saker ur sina liv utifrån ett visst tema, exempelvis hur barndomen var, eller uppväxten.

Idén ingår i Sveriges Stadsmissioners projekt Äldres existentiella och psykiska hälsa som presenterades på en konferens i Stockholm på torsdagen (9/5).

Under de tre år som projektet har pågått har metoden för Livsberättargrupperna utvecklats och kunnat erbjudas till seniorer runt om i Sverige.

– Syftet har varit att bryta ensamhet, öka livskvalitet och därmed förebygga psykisk ohälsa, berättade projektledaren Marie-Louise Söderberg.

Rekommendera andra

Nya forskningsresultat från en studie som följt deltagarna i samtalsgrupperna och som gjorts vid Linnéuniversitetet i Kalmar visar nu att samtalsgrupperna har haft god effekt på deltagarnas psykiska hälsa.

Två av resultaten:

* 97 procent skulle gärna rekommendera andra att gå med i en livsberättargrupp
* 60 procent har fortsatt att träffa dem man lärde känna i sin grupp

– Vår undersökning visar på signifikanta skillnader till det bättre, summerade rapportförfattaren Ulla Petersson, universitetslektor och forskare vid Linnéuniversitetet.

– 56 procent hade större tilltro till framtiden efter att ha deltagit i Livsberättargruppen.

Hurra för Dagny

Under konferensen framträdde olika inspiratörer, bland andra Dagny Carlsson, känd från TV och radio, och för att vara Sveriges äldsta bloggare. Dessutom vald redan 2015 av Seniorens läsare till Årets senior.

– Man ska inte gamla till sig, det är ett uttryck jag myntat. Med det menar jag att man inte ska känna sig gammal. Gammal blir man ändå, sa Dagny Carlsson och rev ned både applåder och skratt från över 300 i den fullsatta åhörarsalen i ABF-huset på Sveavägen.

När det framkom att Dagny Carlsson dagen före (8/5) hade fyllt 107 år utbröt ”Ja, må hon leva” i stående allsång. Efter vissa dubier med texten ”…uti i hundrade år” blev det istället övervägande ”…i många lyckliga år”. Därefter samlade man sig i ett unisont fyrfaldigt leve som nära nog fick taket att lyfta.

Dagny Carlsson berättade.

Så fungerar en Livsberättargrupp

Senioren har i ett reportage skildrat hur en Livsberättargrupp kan fungera. Läs mer här.

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-05-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas