LO gör pensioner till valfråga
LOs ordförande Susanna Gideonsson satsar på pensioner.
Nyheter | Valet

LO gör pensioner till valfråga

LO satsar stora belopp för att Socialdemokraterna ska vinna valet. I gengäld vill man se vallöften om högre pensioner.

Jan Arleij
Publicerad 2022-01-28

– De som går i pension ska ha minst 72 procent av lönen. För en vanlig LO-medlem handlar det om tusenlappar extra i plånboken. Inte hundralappar. Vi accepterar heller inte att pensionsåldern höjs förrän vi får rejäla förbättringar av vanligt folks arbetsmiljö och trygghet på jobbet, sa LOs ordförande Susanna Gideonsson när förbundet genomförde sin valupptakt i onsdags (26/1).

LO uppmanade Socialdemokraterna på en pressträff att ”syna de borgerliga partierna och lägga fram förslag på mer pengar in i pensionssystemet”.

Äldreomsorg

I valplattformen lyfter man också in bland annat vård och äldreomsorg. Förbundet kräver kraftiga investeringar.

”Stärk vården och omsorgen. Ge hela landet lika tillgång till god sjukvård och bra äldreomsorg. Sätt stopp för vinstintressena och möjligheten att köpa sig före i kön genom privata sjukvårdsförsäkringar.” lyder kravet.

Rekordsumma

LO satsar 30 miljoner för att S ska vinna valet. Detta är den största satsningen någonsin.

Man hoppas överträffa målet om en halv miljon samtal till LO-förbundens medlemmar som gjordes 2018. Utbildningar ska också genomföras i hela Sverige för tusentals medlemmar i LO-förbunden med fokus på valet.

Därmed blir LO:s valrörelse mer omfattande än den historiska satsning som gjordes 2018. Den innebar att Socialdemokraterna hämtade hem flera procents stöd i valrörelsens slutskede, hävdar LO.

Röstar inte på S

Men 60 procent av LOs 1,4 miljoner medlemmar röstar på andra partier än Socialdemokraterna. Susanna Gideonsson säger sig förstå medlemmar som är kritiska till valsatsningen.

– Jag kan förstå att man tycker att det sticker i ögonen, att det är en stor summa. Samtidigt har vi ett kongressbeslut att vi ska samverka med socialdemokratin, säger hon till SVTs Aktuellt.

– För oss handlar det också om hederlighet, att vi går ut och talar om vad vi gör med pengarna. Vi vill lyfta fram frågor som är viktiga för arbetarna i Sverige och utifrån det så satsar vi de här pengarna.

Vill ha debatt

Seniororganisationerna är partipolitiskt obundna men vill se en valrörelse som får en rejäl debatt om pensionerna. Men det krävs som bekant två för att dansa tango. Återstår att se hur S och övriga partier väljer att svara.

Jan Arleij
Publicerad 2022-01-28
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas