Malmö inför äldreombudsman
Foto: Colourbox
Nyheter | Bemötande

Malmö inför äldreombudsman

Malmös äldre ska få det bättre. Staden har utsett en äldreombudsman och seniorrådgivare som ska ge stöd och råd åt Malmös äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-02

Äldreombudsmannen ska ge stöd och ta emot synpunkter från personer som har åsikter om kommunens hälso-, vård- och omsorgsverksamheter.

Tanken är att det ska bli enklare för den som tar del av vården, men också deras anhöriga, att få tag på rätt information och att få hjälp med frågor och funderingar.

”Stärker stödet”

Äldreombudsmannen, som är på plats sedan 1 maj, ska också företräda äldres behov i den fortsatta utvecklingen av Malmö, hoppas kommunens ledning.

– Nu stärker vi stödet till äldre och deras anhöriga, och vi gör det tydligare vart man ska vända sig om man har synpunkter på vården och omsorgen, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för hälsa, vård och omsorg i ett pressmeddelande.

Vägleda

Äldreombudsmannen ska också vara en seniorrådgivare med uppgift att stötta, vägleda och ge råd i frågor som rör äldres livssituation, uppger Malmö Stad:

Seniorer, men också anhöriga, ska bland annat få hjälp med att framföra sina synpunkter och klagomål till verksamheten.

Det kan även handla om att bidra med kunskap och information, till exempel om vilka rättigheter man har.

Ett vallöfte

– Nu infriar vi ett av våra vallöften, kommenteraratt Caroline Öwall (L), vice ordförande i hälsa, vård och omsorgsnämnden.

– När den som har arbetat ett helt liv inte orkar längre är det viktigt att samhället finns där. Det ska vara enkelt att få tag på information, att få hjälp och stöd. Detta ska vara en enkel väg in till kommunen för alla våra Malmöbor.

Ska lyssna in

Äldreombudsmannen är en kvinna – Annika Kron Larsson.

– Jag ska lyssna in Malmöborna, seniorerna och deras anhöriga på en övergripande nivå, säger Annika Kron Larsson till Sydsvenskan.

Samla intryck

Hon berättar att hon kommer att jobba i tätt samarbete med kommunvägledarna på Malmö stads nya kontaktcenter – det som tidigare var kommunens växel.

– Tanken är också att jag ska vara ute på arenor där jag möter seniorer och samla in intryck tillsammans med andra kollegor, säger Annika Kron Larsson.

Olika behov

Malmös seniorer är dock ingen homogen grupp, understryker Annika Kron Larsson:

– Det finns säkert många olika behov, säger hon till Sydsvenskan.

Annika Kron Larsson.
Jan Arleij
Publicerad 2019-05-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas