Nyheter

Moderatpolitiker ifrågasätter SJ-avgift

Att ett statligt bolag väljer att ta ut en extra avgift för den som vill köpa en biljett för att åka tåg är inte rimligt, skriver Sten Bergheden (M) till äldreminister Åsa Regnér (S).

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-01-17

Att SJ höjt avgiften på resor som bokas manuellt eller via telefon och i stället hänvisar till försäljning via internet, där flera banker dessutom kräver mobilt bank-id, upprör många. Från SJs sida försöker man slå ifrån sig kritiken.

– Förra året hade 93 procent av svenskarna tillgång till internet. I åldersgruppen 66-75 år har 86 procent har tillgång till internet, säger SJs presschef Niclas Härenstam i Sydöstran.

Det betyder att 7 procent av Sveriges befolkning, alltså mellan 600 000 och 700 000 svenskar, saknar tillgång till internet. Och framför allt är det gruppen äldre som inte använder tekniken.

Hälften utan

– Angående internetanvändning så valde SJ:s presschef att självklart utelämna gruppen över 75 år, där har bara hälften av personerna har tillgång till internet, svarar Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna i Sydöstran.

Nu har även politikerna vaknat. Sten Bergheden, riksdagsledamot för moderaterna, har ställt en skriftlig fråga till äldreminister Åsa Regnér med anledning av SJs extraavgift, som han menar framför allt drabbar äldre.

”Avser statsrådet att vidta någon åtgärd inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen med anledning av det anförda?” skriver han i en skriftlig fråga till Äldreminister Åsa Regnér. (Här kan du läsa hela hans frågeställning:)

Under dagen (17 januari) har även SPF Seniorernas Christina Rogestam deltagit i P4 Extra om avgiften där hon vill att avgiften ska tas bort. (ungefär 11 minuter in i programmet.) Även Niclas Härenstam deltar i programmet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-01-17
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas