Nyheter | SJ

”Slår hårt mot pensionärerna”

Att ta ut en extraavgift från i första hand pensionärer är anmärkningsvärt, säger riksdagsledamoten Peter Persson (S). SJ ska var ett företag även för äldre medborgare.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-03

Moderata riksdagsmannen Sten Bergheden har tidigare ställt en skriftlig fråga till äldreminster Åsa Regnér (S) där han ifrågasätter att statliga SJ tar ut en extra avgift som framför allt drabbar äldre. Nu påpekar även den socialdemokratiska riksdagsmannen Peter Persson det olämpliga i avgiften. Persson vänder sig dock till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) med sin skriftliga fråga.

– Jag har frågat ministern om han tar några initiativ så att SJ blir ett företag för våra äldre medborgare och utformar verksamheter utifrån deras behov, säger Peter Persson.

SPF Seniorerna

Han hänvisar till bland andra SPF Seniorerna i sin skriftliga fråga och delar uppfattningen att extraavgiften på biljetter som inte bokas via nätet försämrar för seniorer:

”Vi talar också om en grupp vars hälsa tyvärr ofta är dålig och vars rörlighet inte sällan är rätt begränsad. Många äldre har både barn och barnbarn på helt andra orter än där de själva bor. Att köpa biljett och genomföra en resa är ibland ett större företag. Problem och hinder gör att man kanske avstår från den där resan till barn och barnbarn som ger livet större mening. Ensamhet är ett stort problem för många äldre och att hämma eller försvåra deras resor är en ytterst dålig idé”, skriver han bland annat till Mikael Damberg.

”I jakten på affärsresenärer och unga glömmer SJ, som så många andra, bort våra äldre och deras förutsättningar och behov … SJ bör även vara ett företag för våra äldre medborgare”.

Här kan du läsa hela hans skriftliga fråga till närings- och innovationsministern.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas