SPF Seniorerna: Tänk om, SJ!
Nyheter | Protest
STOCKHOLM - AUGUST 05: Metro train on August 5, 2014 in Stockholm, Sweden. Metro trains are currently the most environmentally friendly option to travel within the city. Foto: Colourbox

SPF Seniorerna: Tänk om, SJ!

SJ måste ta bort sin nya extraavgift på 100 kronor och kravet på mobilt bank-id från vissa banker för biljettköp på webben. Det kräver SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2017-01-13

”Det är vi äldre som får ta smällen, SJ.” är rubriken på det debattinlägg på Aftonbladet.se i vilket SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam uppmanar SJ att tänka om.

Från och med den 11 januari har SJ infört en ny avgift på 100 kronor per biljettköp via deras manuella försäljningsställen, alltså via telefon, på sina serviceställen och via resebyrå/ombud.

Drabbar äldre

– Denna avgiftshöjning kommer i hög grad att drabba människor som inte har tillgång till internet eller som vill använda sig av biljettköp på telefon eller över disk, konstaterar Christina Rogestam.

Omkring 1 miljon människor i Sverige har inte internet, merparten av dem är 65 år och äldre. Dessutom är pensionärer en av de grupper i samhället som har sämst inkomster. SJ:s nya avgift är således mycket missriktad, fortsätter Rogestam.

Tvingas betala

– Men som om detta inte var nog så går det inte att köpa en biljett på SJ:s webb, vare sig med kontokort eller via faktura, om man inte har mobilt bank-id. (Detta gäller dock inte kort från alla banker. Olika banker har olika säkerhetslösningar. Reds anm.)

– Mobilt bank-id som sådan är en mycket bra tjänst, men att avkrävas att ha mobilt bank-id för att kunna köpa en tågbiljett online är ett väldigt underligt förfarande från SJ:s sida. Detta kommer att hänvisa alla som inte har mobilt bank-id till betalningsalternativ med en extra avgift om 100 kronor.

Regeringen

SPF Seniorerna undrar också hur regeringen ställer sig, ”det är ju knappast en nyhet att många pensionärer lever under tuffa ekonomiska villkor och att det främst är äldre som inte har tillgång till internet.”

– Anser ansvariga politiker näringsminister Mikael Damberg, med ansvar för statliga bolag, och äldreminister Åsa Regnér att SJ:s nya biljettpolicy är ok? Frågar Christina Rogestam.

Går vidare

SPF Seniorerna kommer att skicka ett formellt brev till SJ med kraven. En kopia kommer också att gå till ansvariga statsråd.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2017-01-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas