Omsorg och vård under ökande press
Anders Knape, SKRs ordförande.
Nyheter | Omsorg | Nedskärningar

Omsorg och vård under ökande press

Äldreomsorg och vård hamnar i skruvstäd när kommunernas och regionernas ekonomier dyker.

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-17

Det framgår av årets andra ekonomirapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Ett tjugotal kommuner och fyra regioner planerar att höja skatten under 2020, enligt rapporten. Den genomsnittliga skattehöjningen är 13 öre.

Men trots skattehöjningar kommer glappet mellan intäkter och kostnader i kommuner och regioner vara 47 miljarder kronor år 2023 enligt prognosen.

Skatteintäkter

Det är den annalkande lågkonjunkturen som har förvärrat läget.

– En lågkonjunktur kommer betyda att kommunerna får minskade skatteintäkter samtidigt som det blir ett ökat tryck på försörjningsstöd och arbetsmarknadsåtgärder, säger Anders Knape (M), ordförande för SKL.

Regeringen skulle kunna, och borde, agera kraftfullt, anser SKL. Tio miljarder kronor extra per år i generella statsbidrag istället för de fem miljarder som regeringen avsatt, skulle behövas.

Digitalisering

Läget är särskilt pressat i regionerna som ansvar för vård.Vi har sett att regionerna har höjt skatten mer än kommunerna och att regionernas totala skattesats har ökat medan kommunernas i princip har stått stilla, säger Annika Wallenskog till Dagens Samhälle, som pekar på att en rad andra saker måste ske:

– Man måste också jobba mer med omställningen till den digitala världen och jobba mer med förebyggande åtgärder, säger Annika Wallenskog.

Demografin

Enligt en undersökning i DN kommer över en tredjedel, 110 av totalt 290 kommuner, gå med minus redan i år.

Orsaker är att kostnadskrävande grupper som barn, unga och äldre blir allt fler, medan personer i arbetsför ålder inte alls ökar i samma utsträckning, skriver DN.

Den växande gruppen äldre ökar kostnaderna för både kommuner och regioner eftersom de kräver både äldreomsorg och sjukvård.

För få arbetar

Senioren har tidigare pekat på förändringarna. Gruppen barn och unga väntas växa med omkring 200 000 personer och personer över 80 år med nästan 250 000 de kommande 10 åren.

Gruppen i arbetsför ålder väntas däremot bara stiga med 300 000 personer, enligt SCB.

Annika Wallenskog.
Jan Arleij
Publicerad 2019-10-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas