Pensionärer vill jobba längre
Nyheter
Foto Colourbox

Pensionärer vill jobba längre

Allt fler vill jobba kvar längre, men fortfarande är det den hävdvunna pensionsåldern som avgör när folk går i pension, enligt AMFs Vintagebarometer.

Publicerad 2014-05-19

Vintagebarometern riktar sig till personer mellan 55 och 85 år. Och enligt årets undersökning hade mer än var femte person av dem som gått i pension egentligen velat arbeta längre, vilket är en ökning sedan 2012. Mer än en fjärdedel av dem kan tänka sig att börja jobba igen om de får arbeta deltid.

– 65 år betyder per automatik pensionär för många. Man förväntas gå vid den tidpunkten och då gör man det. Jag tror denna mentala inställning speglar både vår fasta bild av att just 65 är den givna åldern och arbetsgivares syn på äldre arbetskraft. Många har mycket kvar att ge eftersom vi generellt sett är betydligt piggare och friskare än förr, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF.

Bara sex procent hade velat gå tidigare. Och hela 28 procent av kvinnorna anger hälsan som den viktigaste anledningen till att de gick i pension.

– Det pågår många diskussioner om hur vi ska kunna arbeta längre upp i åren, men fortfarande finns det få konkreta förslag. Jag tror att det är just flexibiliteteten som är kärnan och här måste vi hitta bättre lösningar för att fler ska orkar arbeta längre upp i åren. Att så många kvinnor anger hälsoskäl gör det också angeläget att särskilt förbättra arbetsmiljön i kvinnodominerande sektorer, säger Carina Blomberg.

Bland de personer i undersökningen som ännu inte gått i pension skulle flexibla tider, bra ekonomisk ersättning och kontakten med arbetskamraterna vara skäl till att jobba längre.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas