”Arbetsgivare måste bli skyldiga att förebygga åldersdiskriminering”
Nyheter | Ålderism
Kräv att arbetsgivare ska främja likabehandling även vad gäller ålder Foto Colourbox

”Arbetsgivare måste bli skyldiga att förebygga åldersdiskriminering”

Inför lagstiftning som kräver att arbetsuppgifter ska lämpa sig även för äldre, och gör arbetsgivarna skyldiga att förebygga diskriminering även vad gäller ålder. Det säger Marie Nordström på DO.

Publicerad 2014-06-05

Det finns inga bevis för att vi presterar sämre när vi blir äldre. Ändå upplever många att de diskrimineras i arbetslivet, just på grund av sin ålder. Men få anmäler, och ännu färre får rätt mot arbetsgivaren. På fem år har bara fyra fall som rör åldersdiskriminering gått vidare till domstol eller förlikning.

– DO är beroende av anmälningarna vi får in. Det måste vara ”processbara” ärenden, alltså att de håller bevismässigt. Men jag tror att de ganska få anmälningarna beror på att det inte är så känt bland allmänheten att det existerar ett förbud mot åldersdiskriminering, säger Marie Nordström, processförare på DO till SVT.

Arbetsgivare måste främja likabehandling när det gäller till exempel kön och etnicitet. Men de har ingen skyldighet att förebygga åldersdiskriminering. Här är det upp till individen att bevaka sina rättigheter.

– Om man tittar på anmälningarna till DO kan man notera att det finns fall där man ”varit för gammal” när man var knappt 30. Ingen ser ut att gå fri från risken att nekas ett jobb för att man är ”för gammal”, säger Clary Krekula, forskare vid Karlstads universitet till SVT.

– Det är en skrämmande bild.

 

Läs hela SVT-artikeln ”Forskare: Åldersdiskrimineringen skrämmande” här.

 

 

Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas