Pensionärerna säger nej till kommunen
Foto: Bengt Oberger Creative Commons
Nyheter

Pensionärerna säger nej till kommunen

Växjö krävde insatser i omsorgen mot att seniorerna fick ha kvar ”sitt” hus. Nu lämnar seniorerna driften av Wilhelmshill.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-10-09

Den ouppvärmda villan Wilhelmshill i Växjö drivs av seniorföreningarna under sommarhalvåret. Huset, som är mycket uppskattat, har öppet alla dagar från 1 maj till sista augusti och alla kommunens pensionärer är välkomna. Dessutom har huset hyrts ut till bröllop och fester.

1220 timmar

Enligt Åke Svensson, vice ordförande i SPF Seniorerna Växjö, lade frivilliga seniorer ner totalt 1220 timmar på att hålla Wilhelmshill öppet förra sommaren. Utöver detta fanns en jour för bokningstelefonen och utlämning av nycklar till personer som hyrt huset och så vidare.

Men nu får kommunen hitta någon annan som driver huset och uthyrningen. För seniorerna säger nej.

Lämnar i november

– Vi lämnar redan i november. Vad som kommer till och hända är väldigt svårt för mig att säga. Men pensionärerna kommer inte att hålla Wilhelmshill öppet från 1 maj till sista augusti som vi har gjort varje år innan. Och vi kommer heller inte att ansvara för övriga bokningar, kalas bröllopsfester och sådant som ofta händer ute på Wilhelmshill, säger Eva Britt Svensson, ordförande i PRO Växjö till Sveriges Radio P4.

Krav på omsorgsarbete

Bakgrunden är att kommunen velat driva Wilhelmshill ”mer marknadsmässigt” med högre hyra, och dessutom krävt att seniorföreningarna ska ställa upp med volontärer till omsorgen mot att de får fortsätta nyttja Wilhelmshill.

Räknas inte

Besvikelsen över vad man upplever som bristande uppskattning för nedlagt jobb är stor bland seniorerna. Och samtliga medlemmar i Wilhelmshill-kommittén som ansvarat för huset har avgått.

– Det har ju lagts ner ett väldigt personligt engagemang i många år för att driva Wilhelmshill och det framstod ju som inte alls beräknat av kommunen, säger Åke Svensson

Under ett gemensamt möte beslutade representanter för kommunens fyra seniorföreningar att inte gå med på kommunens krav.

Förutser nytt möte

8 oktober träffade man kommunens tjänstemän för att meddela sitt beslut.

– Resultatet blev att de går tillbaka till kommunstyrelsen för att höra hur de ser på det, säger Åke Svensson.

Han upplevde att kommunens formulering kring den önskade volontärinsatserna inom omsorgen hade mildrats under mötet med tjänstemännen.

– Vi förutser ett nytt möte.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-10-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas