Pensionärernas protester väger lätt mot Piteås principer
Dyr seniormat i Piteå - 7000 kronor i månaden för ett par Foto Colourbox
Nyheter

Pensionärernas protester väger lätt mot Piteås principer

SPF och PRO kämpar emot, men körs över av politikerna i Piteå. Måltidsavgiften höjdes 2013 med 235 kronor – och nu ser priset på maten för de äldre i Piteå kommun att höjas med ytterligare 125 kronor i månaden.

Publicerad 2013-06-19

Det är teknik- och servicenämnden som föreslår fullmäktige att anta höjningen, rapporterar Piteå-Tidningen.

Höjningen skulle innebära att  pensionärerna på Piteås särskilda boenden måste betala 125 kronor mer i månaden för maten från och med första februari 2014.

Totalt blir i så fall kostnaden 3 635 kronor i månaden för ett så kallat måltidsabonnemang – tre mål mat om dagen samt ett mellanmål.

Stiger ständigt
Det ursprungliga förslaget handlade om en höjning på 201 kronor i månaden, till 3 711 kronor i månaden.

Men politikerna backade något efter starka protester från Kommunala pensionärsrådet, med SPF Häggen i spetsen, och från PRO via Piteå Samorganisation.

Organisationerna ifrågasätter bland annat varför kostnaderna stiger hela tiden och menar att de äldre äter små portioner och att mycket mat slängs.

För ett par som bor tillsammans landar kostnaderna ändå på cirka drygt 7 000 kronor i månaden. ”Vilket privat hushåll på två personer kan klara en så hög matbudget?” frågar man sig, skriver Piteå-Tidningen.

Full ersättning
Måltidsavgiften höjdes även 2103 med 235 kronor.

Piteå kommun bygger sina återkommande prishöjningar på tanken att man till slut ska ta ut ”full kostnadstäckning” för maten till äldre.

Det innebär att politikernas målsättning är att pensionärerna på sikt ska betala 100 procent av vad maten kostar. Eftersom löner och priser stiger för kommunen är det också vad som ser ut att vänta de äldre, enligt kommunens policy.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas