Nyheter | Systemkritik

Pensionerna hänger inte med priserna

Pensionerna får allt svårare att matcha prisutvecklingen på mat och hyror. Det visar nya siffror från SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-29

pensioner, priserDet är tidningen Expressen som tar upp kritiken mot pensionssystemet. Kända avigsidor lyfts fram:

• Ett långt yrkesliv räcker inte för att få en hygglig pension.
• Pensionärerna blir fattigare samtidigt som löntagarna blir rikare.
• Var femte pensionär lever under fattigdomsgränsen.

Ökad klyfta

Den svenska ekonomin går som tåget, men pensionärerna har lämnats på perrongen, skriver tidningen och hänvisar till siffror som SPF Seniorerna har tagit fram.

På tio år har lönerna efter skatt ökat med nästan 17 procentenheter i förhållande till snittpensionen.

Från 2007 till 2017 har snittpensionen tappat 6 procent mot livsmedelspriserna och 3 procent mot hyresnivån, enligt SPF:s siffror.

Ändrade reglerna

1990-talets pensionsreform gör dagens pensionärer fattiga inte minst genom att spelreglerna ändrades på ett orimligt sätt.

Tidigare räknades de bästa 15 åren i arbetslivet som grund för pensionen. Men det nya pensionssystemet beräknar ett snitt på 40 år.

– Du kan ju inte göra om ditt liv när du är 55 och de ändrar systemet. Dessutom fanns inte barntillsyn på samma sätt tidigare, säger Christina Rogestam.

Isolering följer

De flesta pensionärer klarar vardagen med noggrann planering – men så fort de får problem med tänder eller behöver nya glasögon tar pengarna slut, skriver expressen.se.

Som Christina Rogestam poängterat vid flera tillfällen, senast i samband med förbundets pensionsutmaning av en grupp rikspolitiker, leder svaga pensioner till ökad risk för social isolering. Fattigdom leder till ensamhet.

– Du har till exempel inte råd att gå med kompisarna på fotbollen. Biljetten skulle du kanske klara av, men inte de en-två ölen efteråt. Eller så har du inte råd med fika på föreningsmöten. Då riskerar du att bli ensam och isolerad, säger Christina Rogestam.

Ställde krav på finansministern

Seniorers ekonomi och boende stod i fokus då finansminister Magdalena Andersson (S) träffade SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam och vice ordförande Rune Kjernald på regeringens pensionärskommitté den 22 maj.

SPF Seniorernas ledning tog upp frågor som att lön och pension ska beskattas lika, reglerna för bostadstillägget behöver ändras, reavinstbeskattningen hindrar behövliga flyttkedjor och att tandvården för äldre bör omfattas av ett högkostnadsskydd.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2017-05-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas