”Vad tusan får vi för pensionsavgifterna?”
Förbundsordförande Eva Eriksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | Systemsvek

”Vad tusan får vi för pensionsavgifterna?”

Två miljoner i inbetalade avgifter ger inte högre pension än noll inbetalade kronor. Det konstaterar SPF Seniorerna i ett frontalangrepp på pensionssystemet.

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-07

I en frän debattartikel i Svenska Dagbladet blottlägger förbundsordförande Eva Eriksson vad hon anser vara ett system närmast i kollaps, såväl ekonomiskt som moraliskt.

Det handlar inte minst om att grundtanken om att arbete ska löna sig inte längre fungerar.

Fundamentalt fel

”En genomsnittspensionär som arbetat över 40 år på heltid har idag en total pension efter skatt på 13 500-14 000 kronor. Omkring hälften av landets pensionärer, en miljon människor, har denna inkomstnivå eller lägre. En person som arbetat lite eller inte alls får med fullt grundskydd cirka 1000 kronor mindre. Arbete lönar sig därmed mycket dåligt i pensionshänseende. När ett långt yrkesliv ger en så pass mager pension förefaller det finnas fundamentala fel i pensionssystemet, som måste åtgärdas.” skriver Eva Eriksson.

”Det är därför anmärkningsvärt att riksdagen inom kort enbart väntas besluta om att höja grundskyddet år 2020, och fortsätter att lämna den inkomstrelaterade pensionen åt sitt öde. Effekten nästa år blir att den som inte betalat in några pensionsavgifter får samma pension efter skatt, på omkring 14 000 kronor, som en medelpensionär som betalat in över 2 miljoner kronor i avgifter till systemet.”

Mot grundtanken

I praktiken håller Sverige på att skifta pensionssystem, menar SPF Seniorernas ordförande:

”Sverige är således på mycket god väg mot ett grundtrygghetssystem där alla får ungefär samma och för låga pension, oavsett insats och avgiftsinbetalning. Helt i strid med grundtanken – att pensionen ska bygga på och reflektera ens arbetsinsats. Politiken har brustit i sitt ansvar för den allmänna pensionen.”

Hela inlägget

Pensionssystemet betalar inte längre tillbaka pension utifrån hur mycket man har arbetat, anser SPF Seniorerna.

I ett första steg måste pensionsavgiften höjas till 18,5 procent och därefter bör ytterligare höjningar ske, skriver Eva Eriksson.

Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.

Dölj faktaruta

Frågan som måste ställas är om politikerna alltså vill ha ett grundtrygghetssystem där inbetalda avgifter inte gör varken till eller från för slutpensionen, istället för ett inkomstrelaterat system.

Men detta vill inte politikerna diskutera öppet med sina medborgare, menar Eva Eriksson. Det saknas en öppen, demokratisk debatt.

”Ett allmänt pensionssystem kan inte som nu enbart bygga på automatik och finansiell stabilitet. Det behövs sociala hänsyn och demokratiskt ansvar.” skriver Eva Eriksson som vill se en grundlig översyn av hela pensionssystemet.

Ställas till svars

Sverige måste få högre, tryggare och följsamma pensioner som inte försätter äldre i utsatthet, fortsätter Eva Eriksson.

”Samtidigt måste politiken kunna ta beslut och ställas till svars om avgifter, pensionsnivåer och pensionsålder – inte som idag hänvisa till att systemet sköter sig själv.”

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas