Nyheter | Pensioner

Göran Persson går på SPF Seniorernas linje

Nu får SPF Seniorerna stöd av förre statsministern Göran Persson. Pensionssystemet behöver mer pengar.

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-11

Om inte pensionssystemet tillförs mer pengar kommer det att krympa ihop till ett grundtrygghetssystem, sa den förre finans- och statsministern och numera styrelseordförande i Swedbank i ett anförande på SCOR/Sweden Res årliga livförsäkringskonferens på fredagsförmiddagen (11/10).

Det var när Göran Persson kom in på framtiden för pensionerna i Sverige som han tryckte på att systemet behöver mer pengar.

Enkelt beslut

Detta är fullt möjligt att göra, menade han, i samband med en eller möjligen två avtalsrörelser, rapporterar Sak & Livs nyhetsbrev.

– Gör vi inte det så kommer det allmänna pensionssystemet att reduceras till ett grundtrygghetssystem. Det är ett mycket enkelt beslut. Samtidigt rör det en av grundkonflikterna – hur mycket ska vi konsumera nu hur mycket ska vi konsumera i framtiden, sade Göran Persson i sitt tal.

– Det hela är alltså mycket enkelt. Och gör vi inte det kommer de privata lösningarna att fortsätta att växa. Den stora frågan är; kommer vi att ha kraft att tillföra pengar till pensionssystemet. Om ja kommer vi att kunna höja pensionerna rätt över. Om nej, så får vi andra lösningar och det allmänna pensionssystemet förvandlas till ett grundtrygghetssystem.

Förvandlas

I sitt tal berörde han även riskerna för pensionssystemen med dagens ränteläge med negativ ränta, och behovet att ett tidigare inträde i arbetslivet.

För kort tid sedan betonade SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson i en debattartikel att det svenska pensionssystemet riskerar att helt förvandlas till ett grundtrygghetssystem istället för som tänkt och utlovat ett inkomstbaserat system.

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas