Nej, vi är inte nöjda med våra pensioner!
Foto: Ulrika Palmcrantz
Ekonomi & juridik

Nej, vi är inte nöjda med våra pensioner!

Vår artikelserie om seniorer i Norden har fått stor uppmärksamhet. Många upprör sig över att Sverige har så låga pensioner jämfört med våra nordiska grannländer. Vi hörde oss för bland några av våra seniorer om de är nöjda med sin pension.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-10-05

Birgitta Ohlsson, 72, Jönköping
-Jag har den lägsta pensionen, jag får ut 8 400 kr efter skatt. Ändå har jag jobbat på bank, fast deltid. Jag jobbade 80 procent och det har jag varit medveten om, att jag inte haft full tjänst. Men ändå, att det skulle bli så låg pension! Jag tycker det är så fel att när de höjer gör de det procentuellt. Det gör ju att de som redan har låg pension får så lite. Jag tror jag fick 79 kr mer vid senaste höjningen. 79 kr! Det kan ju lika gärna kvitta. Min bästa väninna bor i Köpenhamn och har jobbat på fritidshem. Hon har mycket bättre pension än jag.

Barbro Skillemar, 82, Jönköping
-Nej, jag är inte nöjd med min pension! Jag har jobbat som lärare på högstadiet, i engelska och tyska. Jag har inte alltid haft full tjänst, men jag har ändå jobbat i fyrtio år och nu ligger jag på fattigdomsgränsen. Jag är besviken, det kan jag säga. Jag hade tänkt mig att jag skulle leva ganska gott som pensionär, men så har det inte blivit.

 

 

Carin och Kaj Gulin, 74 och 77 år, Njurunda utanför Sundsvall
Carin:
-Jag har jobbat som lärare, jobbade 50 procent i många år när barnen var små. På slutet jobbade jag 75 procent. Jag gick i pension ett år tidigare, vid 64, för att kommunen betalade det året. Då ville de bli av med lärare, så ser det ju inte ut nu. Jag har en väldigt låg pension, så det är tur att jag har en man som ser till att jag har lite mer pengar…
Kaj:
-För mig är det ganska okej, i alla fall så länge man har tjänstepensionen.

 

Denny Månsson, 73, Söderhamn
-Min fru som jobbade till 67 som lärare i matte och svenska på gymnasiet, har en otroligt låg pension. Hon får nästan ingen tjänstepension alls efter alla dessa år, kommunen har inte betalat för det. Hade jag inte haft min tjänstepension hade det varit illa, det är den som gör att vi klarar oss hyfsat bra.

 

Bo Hellberg, 79, Segersta
-Jag får fortfarande ganska mycket av det gamla pensionssystemet, så jag upplever nog att jag har en ganska rimlig pension. Men skulle man leva enbart på folkpension skulle det inte vara lätt. Men det är ju knepigt det där, för vill man ha mer till pensionen måste man avstå annat under åren man jobbar. Det kanske inte känns aktuellt då, när man jobbar och har familj, att lägga undan pengar till pensionen.

 

Olof Andersson, 90, Söderhamn
-Jag är nöjd, jag har en statlig inkomstpension och tillhör en förståndig generation som tog privata pensionsförsäkringar. Det var ju avdragsgillt att göra det då. Jag har varit pensionär i 28 år nu.

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-10-05
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas