Nyheter

”Omsorgen måste betalas med privata pengar”

Publicerad 2011-09-26

Redan 2020 kommer andelen 80+ ha ökat med 50 procent i sju svenska kommuner, enligt uppgifer som SCB, tidigare Statistiska centralbyrån, har tagit fram på uppdrag av banken SEB. Det betyder att kostnaden för omsorg kommer att öka kraftigt om bara några år.
”Äldreomsorgen kan under de här åren behöva byggas ut med mer än 70 procent”, skriver Jens Magnusson på Dagens Nyheters Debattsida.

Någonstans måste pengarna tas ifrån. 
”SKL har i en rapport förra året kommit fram till att skattesatsen kan behöva höjas med 13 kronor per hundralapp eller 40 procent, jämfört med normalskattesatsen idag, för att täcka det framtida vård- och omsorgsbehovet.”, står det i debattartikeln.

Jens Magnusson menar dock att stora skattehöjningar saknar stöd hos en stor del av befolkningen. De nya pengarna finns där, men de måste komma från privat håll, skriver han. Han tror att den del av hemtjänsten kommer att tas över av privata RUT-tjänster. Men det räcker inte.

”Välfärdsdebatten måste nu handla om hur det ska bli möjligt att kombinera offentlig och privat finansiering av välfärdstjänterna.”

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs hela debattartikeln på DN Debatt:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas