Regeringen tar Pensionsmyndigheten i örat
Foto: Getty Images
Boende | Ekonomi | Ekonomi & Pension | Nyheter | Press

Regeringen tar Pensionsmyndigheten i örat

Handläggningstiden för bostadstillägg till pensionärer måste kortas till 40 dygn. Det kräver regeringen av Pensionsmyndigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2021-11-04

Pensionsmyndigheten får ett tilläggsuppdrag i regleringsbrevet för 2021, alltså i regeringens styrningsdokument till sin myndighet.

Pensionsmyndigheten ska nu ta fram en åtgärdsplan för hur handläggningstiden för bostadstillägg till pensionärer kan pressas ner kraftigt.

Redovisa i januari

Antalet pensionärer som fick bostadstillägg var i juli 2021 293 000. I den åtgärdsplan som Pensionsmyndigheten ska ta fram ska myndigheten redovisa hur handläggningstiderna kan kortas så att regeringens uppsatta mål om att handläggningstiden ska vara högst 40 dagar kan uppnås.

Åtgärdsplanen ska redovisas till Socialdepartementet senast den 15 januari 2022, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Granska effektivitet

Samtidigt får Statskontoret i uppdrag att analysera Pensionsmyndighetens inre effektivitet.

Syftet är att ge regeringen ett breddat beslutsunderlag och att ge myndigheten förutsättningar för en förbättrad och utvecklad styrning, skriver regeringen.

Klart om ett år

Bakgrunden till uppdraget är bland annat myndighetens långa handläggningstider när det gäller bostadstillägg till pensionärer, och de långa väntetiderna vid kontakt med kundtjänst. Något som SPF Seniorerna har kritiserat hårt under lång tid.

Uppdraget ska redovisas till regeringskansliet senast den 31 oktober 2022.

Jan Arleij
Publicerad 2021-11-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas