Nyheter

S vill sluta skatteklyfta mellan lön och pension

- Vår inriktning är mycket tydlig. Vi vill sluta skattegapet mellan löntagare och pensionärer. Det säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Publicerad 2013-08-22

I en intervju i Dagens Nyheter sätter finansminister Anders Borgs utmanare press på regeringen inför kommande Harpsundsförhandlingar om hur budgetpropositionen för 2014 ska se ut.

– Valet om ett år kommer att stå mellan om man ska vidga eller sluta skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Det kommer för pensionärskollektivet att vara en väldigt tydlig konfliktlinje, säger Magdalena Andersson.

Med hur mycket Socialdemokraterna vill sänka pensionärsskatten får vi inte veta ännu – Magdalena Andersson hänvisar till partiets skuggbudget som läggs fram i oktober.

Inte heller när det gäller tempot i att sluta gapet lovar Magdalena Andersson någonting bestämt:

– Man måste ta allting i den takt som ekonomin tillåter och steg för steg jobba mot den inriktning man har, säger hon i intervjun.

För ett år sedan sänkte regeringen pensionärsskatten med 1,15 miljarder. S svarade då med att dubbla satsningen i sin skuggbudget.

Även i år väntas regeringen föreslå sänkning med ytterligare 1,15 miljarder från och med årsskiftet.

Besked senast den 18 september då finansministern lägger budgeten på riksdagens bord.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.