Skattesänkningen: Så mycket (eller lite) blir det i plånboken
Nyheter | Budgeten

Skattesänkningen: Så mycket (eller lite) blir det i plånboken

Det är bra med en skattesänkning för pensionärerna, men på sikt måste pensionerna höjas. Det framhåller SPF Seniorerna i en kommentar till regeringens skattebesked.

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-06

För en genomsnittlig pensionär väntas skattesänkningen ge 200–300 kronor mer per månad i plånboken från och med årsskiftet.

Regeringens besked som kom igår (5/9) om en skattesänkning till landets pensionärer 2024 består av två delar.

Dels höjs det förhöjda grundavdraget för personer som har fyllt 66 år, dels indexeras samma avdrag så att det automatiskt räknas upp i takt med inflationen på samma sätt som jobbskatteavdraget och det vanliga grundavdraget för personer under 66 år.

Satsningen innebär att en pensionär med en pension på 25 000 kronor i månaden får 3 400 kronor mer i plånboken per år, uppger finansminister Elisabeth Svanteson (M). Det blir därmed drygt 280 kronor i månaden.

I vissa inkomstlägen beror ungefär hälften av summan inte på skattesänkningen utan på en indexering som sker automatiskt.

För en pensionär som har 16 600 kronor i månaden blir det 192 kronor mer i månaden – men av dessa är endast 16 kronor en följd av regeringens skattesänkning, medan 176 kronor skulle ha utgått i vilket fall som helst.

Anna Eriksson.

– Många pensionärer har det tufft nu med stigande kostnader och efterfrågar mer i plånboken. Vi tycker det är bra att man sänker skatten för pensionärer och likställer den med skattenivån för löntagare. Det är en rättvisefråga, säger Anna Eriksson i en kommentar.

Pensionssystemet

Men med det sagt är det viktigt att slå fast att pensionerna måste förstärkas. Avsättningarna måste höjas och systemet behöver genomgå en grundlig översyn, menar Anna Eriksson och SPF Seniorerna.

– På lite längre sikt måste pensionerna förstärkas brett. Det måste löna sig klart bättre att ha arbetat. Detta legitimitetsproblem varken kan eller bör skatteåtgärder råda bot på, säger Anna Eriksson.

Så blir din skattesänkning nästa år. Källa: SPF Seniorerna
Jan Arleij
Publicerad 2023-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas