Så var filmåret 2016
Nyheter
Foto: Johan Lundberg

Så var filmåret 2016

Seniorens filmskribent Jeanette Gentele framhåller Jätten som en av årets bästa filmer.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-12-28

Nu är det dags att titta bakåt på det svenska filmåret 2016, för snart kommer nomineringarna inför filmbranschens stora prisfest, Guldbaggegalan den 23 januari 2017. Helst vill man ju att guldbaggarna går till en film som gillas av både publik och kritik, som förra årets En man som heter Ove eller tidigare års Återträffen av Anna Odell och Turist av Ruben Östlund.

Dyster statistik

Men årets filmstatistik är tyvärr dyster läsning. Siffrorna från de senaste tre kvartalen, alltså från januari till och med september i år, visar att de tre mest sedda svenska filmerna alla hade premiär i november/december 2015, nämligen En man som heter Ove, 1 285 610 besökare, En underbar jävla jul, 117 380 besökare, och Tsatsiki, farsan och olivkriget, 92 893 besökare. Jämför dem med de tre mest sedda svenska filmerna som haft premiär i år, Den unge Zlatan, 82 823 besökare, Den allvarsamma leken, 37 310, och Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld, 19 372 besökare.

Ingen kioskvältare

Inte ens Susanne Ostens mycket uppmärksammade Flickan, mamman och demonerna har dragit mer än 6 499 åskådare.
Ulf Malmros och Jaana Fomins gulliga komedi Flykten till framtiden om Svante som åker tunnelbana mellan 1973 och 2016 för att lösa problemet med sitt hjärtfel har fått fin kritik men några besökssiffror finns ännu inte när detta skrivs. Och den lär knappast bli någon kioskvältare.

Jätten vann

Även vi kritiker som brukar anklagas för att haussa svensk film har varit svala i år. Enligt Filminstitutet betygsindex, som bygger på minst fem källor från tidningar, radio och tv, tyckte vi bäst om Jätten av Johannes Nyholm, som fått 3,95 poäng av fem möjliga, följd av MonaLisa story med 3,74 poäng och Martha & Niki, med 3,69 poäng. Årets absolut sämsta betyg har Jag älskar dig – en skilsmässokomedi och Morran och Tobias fått.

Se den!

Jag ger gärna flera guldbaggar till Jätten, en originell och humoristisk film om en mycket liten man som i sin fantasi kan ta sjumilakliv. Men hur många har sett den? Ändå har Guldbaggejuryn just i år utökat nomineringarna från tre till fyra i kategorierna bästa regi, manus, skådespelare och biroller och till fem i kategorin Bästa film.

 

Text: Jeanette Gentele

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-12-28
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas