Se & läs | dvd-tips

Dvd-tips: Bra svenska filmer ni kanske missat under året

Slå dig ner i filmsoffan och njut av några svenska höjdare. Seniorens filmskribent Jeanette Gentele tipsar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-12-28

Pojkarna

av Alexandra-Therese Keining

Lika spännande som tänkvärd ungdomsfilm om gränslandet mellan barn och vuxen, pojke och flicka. De tre tonårsflickorna och bästisarna Kim, Mono och Bella hittar en magisk växt som kan förvandla dem till sina manliga motsvarigheter när de vill och därigenom låta dem se världen med nya ögon. Oerhört välgjort där förvandlingarna från flicka till pojke går helt sömlöst. Bygger på Jessica Schiefauers Augustvinnande ungdomsroman.

Sophelikoptern

av Jonas Selberg Augustsén

Den märkliga titeln får sin förklaring redan under de inledande minuterna. Detta är en svartvit roadmovie med stillastående kamera genom ett blommande Sommarsverige som genomförs av tre romska ungdomar i bil på väg till mormor, med ett väggur. Längs tomma landsvägar möter de udda men vänliga människor och hamnar i olika absurda men komiska situationer som ändå känns helt vardagliga. Ett slags svensk magisk realism på romani.

Yarden

av Måns Månsson

Vacker och återhållen filmatisering av Kristian Lundbergs prisade roman om en författare med skrivkramp som tvingas ta jobb på Yarden, en omlastningsplats för fabriksnya bilar i Malmö hamn och möter en okänd värld. En lika galghumoristisk som nödvändig dokumentation av det moderna arbetslivet i Sverige där papperslösa immigranter utnyttjas hänsynslöst och där allt som heter solidaritet och gemenskap får stryka på foten.

Text: Jeanette Gentele, filmskribent i Senioren

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-12-28
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas