Schweiz ”bästa landet” att åldras i
Nyheter
Foto. Colourbox

Schweiz ”bästa landet” att åldras i

Sverige halkar neråt i Help Age Internationals rankning över hur bra ett land är att åldras i. Och trots att äldre blir en allt större del av världens befolkning finns de sällan med i varken framtidsplaner eller statistik.

Publicerad 2015-09-16

För två år sedan hamnade Sverige högst, förra året halkade vi ner på en andraplats efter Norge och nu har både Schweiz och Norge gått förbi oss som bättre länder att åldras i, enligt det index – Global Age Watch – som organisationen Help Age Internatioal presenterar varje år. Organisationen mäter flera faktorer, som inkomsttrygghet, hälsa och sysselsättning och räknar sedan ut ett medelvärde.

Tittar man på varje faktor för sig så hamnar Sverige på femte plats när det gäller sysselsättning och utbildning, sjätte plats när det gäller sociala kontakter och trygg omgivning , men på sjunde och tolfte plats när det gäller inkomsttrygghet och hälsa.

Schweiz å andra sidan placerar sig mycket högt vad gäller hälsa, sysselsättning och sociala kontakter / omgivning, men först på plats 27 när det gäller inkomsttrygghet. Och Norge leder sysselsättning och utbildning men hamnar på sextonde plats när det gäller hälsa.

Totalt är det 96 länder för vilka det finns statistik inom de olika faktorerna, och som jämförs i Global Age Watch. Men underlaget haltar. Trots att äldre blir en allt större del av befolkningen i många länder finns de nämligen sällan representerade i varken framtidsplaner eller statistik. Framför allt kvinnorna saknas i statistiken. Den globala statistiken för kvinnomisshandel sträcker sig till exempel inte längre än till 49 års ålder. Därefter saknas uppgifter, trots att misshandel av kvinnor inte har någon åldersgräns.

Help Age Internatioal poängterar att ”Older women count and must be counted”, ungefär ”Äldre kvinnor räknas, och måste räknas.”

I Sverige är för närvarande 25,5 procent av befolkningen 60+. Det är en större andel än ledarländerna Schweiz och Norge där 23,6 respektive 21,8 procent av befolkningen är över 60 (2014).

Afghanistan, som hamnar längst ner på listan från Glogal Age Watch, som det sämsta landet att åldras i, är bara 4 procent av landets befolkning över 60.

Här kan du själv jämföra länder:
Frida Andersson Johansson

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas