Nyheter | Ekonomi

Se upp för restskatt

Nu måste årets restskatt betalas in till Skatteverket. Många äldre med låga pensioner berörs.

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-11

Senast i augusti i år skickades skattebeskeden ut, där 1,8 miljoner fick veta att den skatt de betalat in inte räckt till. I morgon tisdag, den 12 november, ska pengarna vara inne.

Särskilt är det pensionärer som drabbas av restskatten, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket till TT:

– Den enkla förklaringen är systemet med skattetabeller. När flera utbetalare drar skatt efter tabell så kan de bara referera till vad de själva betalar ut. De vet inte hur det ser ut totalt.

Från olika håll

Det gör att den inbetalade skatten inte räcker till – ju högre inkomsten blir, desto större andel ska betalas i skatt, skriver TT.

Särskilt pensionärer får ofta pension från flera olika håll, även om det också kan gälla dem som arbetar.

Det går visserligen att jämka, så att man slipper betala kvarskatt. Men det är det inte särskilt många som gör, enligt Johan Schauman.

Månadsvis

För att råda bot på det har reglerna ändrats, så att de som betalar ut lön eller pension framöver ska redovisa sina skatteavdrag månad för månad i stället för en gång per år i efterhand.

– Det gör att man kan gå in på vår sida och se hur det ser ut under året, så man kan betala in lite mer varje månad. Men ännu finns inte de tekniska lösningarna hos oss som gör det enkelt att se sin prognos, säger Johan Schauman till TT.

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas