Skiljer tusentals kronor hos olika tandläkare
Foto: Colourbox
Nyheter | Vård | Tänder

Skiljer tusentals kronor hos olika tandläkare

En rotfyllning för 3000 kronor eller en för 12 000 kronor? Så mycket kan priserna skilja hos olika tandvårdsmottagningar.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-02-04

Den fria prissättningen på tandvård i Sverige gör att en vanlig undersökning kan kosta mellan 299 kronor och 1900 kronor. Nu lanseras statliga ”Tandpriskollen”.

Lönar sig att jämföra

– Det kan löna sig att jämföra priset för en tandvårdsbehandling, eftersom det ibland skiljer flera tusenlappar, säger Agneta Karlsson generaldirektör på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som ligger bakom sidan Tandpriskollen.se

8000 kronor dyrare

En rotfyllning som kostar drygt 3 000 kronor på en mottagning i Skåne kostar nästan 12 000(!) kronor på en av Stockholms tandvårdsmottagningar. Ett annat exempel från TLV är priset för att få en så kallad krona, där priset är nästan tre gånger högre på en mottagning i Västernorrland (nästan 13 000 kronor) jämfört med en mottagning i Skåne (knappt 4 500 kronor).

Öka konkurrens

Som patient kan det vara svårt att veta vad som är rimligt.

– Vi hoppas att Tandpriskollen ska leda till att patientens ställning stärks och att konkurrensen ökar på tandvårdsmarknaden, säger Agneta Karlsson.

Jämför priser på tandvård hos Tandpriskollen

OBS:
Är du över 65 har du rätt till 600 kronor om året i tandvårdsbidrag (300 kronor per år om du är under 65). Gör du inte någon behandling under ett år kan du spara bidraget och få det dubbla året därpå.

Har du höga kostnader för tandvård har du rätt till högkostnadsskydd. Det täcker dock bara en del av kostnaden. (50 procent över 3000 kronor per år och 85 procent av kostnader som överstiger 15 0000 kronor per år) Det kräver dock att du går till en tandläkare som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet och att just den behandling du genomfört omfattas av tandvårdsstödet.

Den som har sjukdomar som påverkar tänderna kan få extra stöd.

Här kan du läsa mer:
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/tandvard/tandvardsstod

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-02-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas