Nyheter

SKL-topp: Äldre i kläm mellan två lagar

Det är hög tid att se över lagarna som styr hur äldre tas om hand i vården och omsorgen. Det sa Staffan Werme (FP) på regeringens framtidskonferens om äldreomsorgen på onsdagen.

Publicerad 2013-12-04

Staffan Werme är ordförande i beredningen för primärvård och äldreomsorg på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Därmed är han en tungviktare i frågan om vad som ska göras för att sjuka äldre inte ska hamna mellan kommunernas och landstingens stolar.

– Har vi verkligen tydlighet kring vad begreppet ”skälig levnadsnivå” i Socialtjänstlagen ska innebära? frågade Staffan Werme.

– Idag har vi två lagar som ger två olika styrsystem, vilket gör att vi inte talar samma språk. Det här behöver vi tänka igenom.

På konferensen deltog många viktiga aktörer. Från äldreminister Maria Larsson (KD) till Barbro Westerholm (FP). Lokala politiker, företrädare för organisationer och forskare fanns med. SPF fanns också på plats med vice förbundsordförande Karl-Erik Axelsson.

Staffan Wermes utspel är mycket intressant för alla som kräver, däribland SPF och PRO, att en gemensam och sammanhållen lagstiftning bör ersätta dagens två lagsystem.

Det här är en ny signal från SKL, eller hur?

– Vi behöver definitivt öppna den här diskussionen, säger Staffan Werme till veteranen.se.

Hälso- och sjukvårdslagen är en skyldighetslag som gör att politiker och tjänstemän blir noggranna med att följa lagens bokstav. Socialtjänstlagen är en rättighetslag som innebär stora tolkningsmöjligheter ute i kommunerna.

Vad är det som krockar mellan dagens två lagar?

– Det här leder till olika förhållningssätt i hur man ser på den sjuka äldre. I diskussionen om huvudmannaskapet blir det viktigt att se över lagstiftningen.

SPF och PRO kräver en huvudman och en lagstiftning. Varför lyssnar plötsligt SKL på pensionärsorganisationerna?

– Pensionärsorganisationernas bidrar positivt till att sätta ljus på de här viktiga och svåra frågorna. Debatten har pågått länge och har kommit till en punkt där vi måste sätta oss ner och analysera vad vi kan göra för att minska riskerna för de äldre att hamna mellan stolarna.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas