Smart sätt att lära sig
Digifysiska studiecirklar gör att många kan delta samtidigt. Här lär man sig allt om sin smartphone. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | digitalisering

Smart sätt att lära sig

Flera SPF Seniorerna-föreningar har börjat använda sig av digifysiska studiecirklar. Kursledaren syns på en stor skärm men det finns även en cirkelledare i lokalen. Det bästa av två världar helt enkelt. Speciellt när det handlar om smartphones.

Jan Arleij
Publicerad 2023-02-19

Med en smart telefon i handen följer ett 50-tal seniorer från fyra platser runtom i landet Gabriel Eliassons lektion i hur man använder en smartphone.  
På förmiddagspasset undervisas de som har en iPhone. På eftermiddagen är det Androidanvändarnas tur. Skillnaden är två olika operativsystem, handhavande helt enkelt.  
Senioren är med fem Androidförsedda medlemmar från SPF Seniorerna Boo i Folkets hus i Orminge utanför Stockholm och följer det tre timmar långa passet. Vi hör och ser hur Gabriel Eliasson på skärmen lugnt och metodiskt visar handgrepp och menyer som kursdeltagarna i egen takt kan testa på sina egna telefoner. 
Det är det fjärde kurstillfället av fem och idag handlar det om Swish och Bank-id, och förstås om säkerhet. 
På den stora skärmen ser de också sig själva i ett sidofönster, liksom kurskamraterna från de andra kurslokalerna i Olofström, Helsingborg och Simrishamn. En ledare och fyra grupper i samverkan från fem olika platser.  

Digitalt så det förslår, men också fysiskt: I varje kurslokal finns förutom kurskamraterna en cirkelledare som får det att flyta. I Saltsjö-Boo är det Lennart Eriksson. 
– Så snart någon har en fråga är det bara att säga till så stannar Gabriel upp och förklarar. Ibland löser vi det själva i kurslokalen medan Gabriel som ju är den pedagogiske ledaren för alltihop kan fortsätta lektionen. Eller så pausar han om han bedömer det. 
Gabriel å sin sida sitter på sitt kontor i Stockholm med tre skärmar uppkopplade. På en av dem ser han stora bilder från alla klassrummen och kan följa vad som händer rent fysiskt. 
– När jag märker att cirkelledarna är på språng saktar jag av, repeterar eller öppnar för frågor, berättar Gabriel. Jag försöker ofta uppmuntra alla att fråga så fort man undrar över något.  
Och frågor duggar tätt från alla håll. Samtidigt löser man problem på egen hand i de olika klassrummen. Tack vare Gabriels erfarna lyhördhet och lugna tempo tycks alla hänga med. 

Gabriel Eliasson.

I Boo kikar Ann Tillberg på kurskompisen Elisabeth Rönnerfelt som med Lennart Erikssons hjälp reder ut något som hakat upp sig i hennes telefon. 
– Det är så härligt att se hur hon och vi alla i gruppen känner oss fria att fråga när vi inte förstår. Man känner aldrig att man stör eller sinkar de andra.  
Det råder en koncentrerad men samtidigt avspänd atmosfär i kurslokalen, alla tillsammans men var och en med sin egen telefon i högsta hugg. 
– Det går lagom fort och lagom långsamt, det där anpassar Gabriel på ett suveränt sätt. Han verkar ha ett absolut gehör för när någon inte hänger med. Det känns som att han är i rummet, säger Ann Tillberg med ett skratt och ruskar på huvudet. 

Men det skulle inte flyta som det gör utan cirkelledarens fysiska närvaro i klassrummet. Lennart Eriksson går mellan deltagarna som vinkar när något är oklart.  
– Oftast går det snabbt och enkelt att lösa, säger Lennart. Är det mer komplicerat vinkar jag bara till Gabriel som slår av på takten eller hjälper till aktivt med problemet. 
Gabriel Eliasson vet att han är bra på att förklara tekniska saker. Men så har han också tränat mycket. Väldigt mycket. Via flera studieförbund och i egen regi har han undervisat seniorer i digital teknik i tio års tid. Vilket förmodligen gör honom till landets mest erfarna pedagog i nischen äldre och digital teknik. 
Han tycker fortfarande att det är lika roligt, men också allt viktigare. 
– Äldre som går kursen vill verkligen lära sig att använda sin surfplatta, dator eller telefon för att kunna vara en del av det digitala samhället på ett bättre sätt.  
Många seniorer känner att de får allt svårare att vara en del i samhället om de inte behärskar sin mobiltelefon, fortsätter Gabriel. 
– En hel del känner frustration och till och med hopplöshet över att den digitala utvecklingen går så fort fram.  

– Det är enkelt, så här gör du! Elisabeth Rönnerfelt kommer vidare med Lennart Erikssons hjälp. Foto: Tomas Södergren

Under fikarasten mellan bankid- och swishpasset konstaterar kursdeltagarna hur viktigt det är med kunskap och vana vid telefonens appar för att bättre kunna freda sig mot de tilltagande bedrägeriförsöken mot äldre. 
– Jag blir trygg av att träna på telefonens funktioner tillsammans med andra i klassrummet under en proffsig handledning, säger Eva Karlsson.  
– Jag lär mig något nytt varje gång! Det känns väldigt meningsfullt eftersom man utan telefon stängs ute från så mycket av samhället och världen.  

Elisabeth Rönnerfelt och Lars Hammarén runt fikabordet håller med. 
 – Man borde på sätt och vis kunna gå en sån här kurs för jämnan eftersom tekniken i telefonerna utvecklas hela tiden, säger Lars. Även den som redan kan en hel del sägs ändå bara utföra en tiondel av allt som går att göra i en telefon. 
Elisabeth Rönnerfelt är djupt tacksam för att hon har fått chansen att gå kursen. Annars hade hon nog gett upp sin telefon. 
– Min syn är så dålig att jag bara med jättestora svårigheter kunde använda telefonen. Men så förklarade Gabriel och Lennart hur man själv kan förstora texten på skärmen i telefonen. Det lilla har faktiskt öppnat den här smartphonevärlden för mig. 
Lennart Eriksson är ordförande för SPF Seniorerna i Boo. Han har ett yrkesliv bakom sig med mycket kommunikationsteknik och datorutveckling.  
– Det är roligt att hjälpa till i klassrummet. Framför allt känns det så meningsfullt.  
Han tror att kurser i smartphone kan bli en jättehit inte bara i Saltsjö-Boo och Nacka utan i hela landet. 
– Intresset för en sådan här utbildning är väldigt stort bland medlemmar i hela Stockholmsdistriktet. Ett tiotal föreningar står redan i kö. 

Ellinor Lundström.

Pilotprojektet som SPF Seniorerna och Studieförbundet Vuxenskolan har utvecklat kommer att växa till sig snabbt, hoppas idégivaren Ellinor Lundström som är SPF Seniorernas digitaliseringsstrateg. 
– Vi har bestämt att gå vidare i mars med nästa kurs. Sedan blir det ytterligare en om digital säkerhet i april. 
Det gäller att få tag i personer som är trygga med smartphonetekniken så att de kan fungera som hjälpledare i klassrummet, säger Ellinor Lundström. 
– Det tror jag att vi kan få fram inom föreningarna och distrikten. Sedan kommer vi behöva stöd av SV för att få fram lokaler och utrustning. 
Med det på plats kan SPF Seniorerna ha kommit på ett riktigt vasst vapen mot den snabba tekniska utveckling som ställer så många seniorer utanför. 

Lennart Ericsson håller med. När den sista deltagaren lämnat kurslokalen för denna gång funderar han på hur snabbt det kommer uppdateringar och förändringar av telefonerna. 
Det gör att behovet av att också uppdatera kunskaperna i handhavandet av telefonerna hela tiden växer, säger han. 
– Det här är något vi seniorer måste jobba med för jämnan om vi inte ska ställas utanför allt fler viktiga samhällsfunktioner. Men det handlar också om att ta del av sånt som gör oss mindre utsatta för ofrivillig ensamhet, från kultur till att hålla kontakt med nära och kära. 
– Vi seniorer har alldeles för mycket att förlora på att bli ifrånsprungna av den nya tekniken. Därför är det en stor uppgift för SPF Seniorerna att sprida de här kurserna till så många som möjligt. 

Ett pilotprojekt

56 seniorer från Saltsjö-Boo i Stockholm, Simrishamn, Helsingborg och Olofström har under senhösten grupperats i 8 cirklar. 4 cirklar har ägnat sig åt Apple iPhone och 4 åt Android. Bara att välja kurs efter vilken sorts telefon man har. Det har varit som minst 5 och som mest 12 deltagare i cirklarna.  
Under fem kurstillfällen har man fått lära sig grunderna i hur man kan använda sin smartphone.  
Kursen som SPF Seniorerna nu vill sprida till andra föreningar är upplagd så att man kan vara nybörjare. Var och en har bara med sig sin telefon och sin vetgirighet.  
Lektionerna spelas in och delas sedan privat med deltagarna så de kan se lektionen igen.  

Digifysisk studiecirkel

 En modell där grupper samlas fysiskt på olika platser i landet och kopplar upp sig gemensamt.  
Grupperna har en och samma ledare som står för ämneskunskapen och som genomför undervisningen digitalt.  

Det lär man sig 

Det här går digitalpedagogen Gabriel Eliasson från Studieförbundet Vuxenskolan igenom under de fem lektionerna: telefonens operativsystem och hur man gör för att ringa, skicka meddelanden, använda mail, ladda hem appar, använda Swish och Bank-ID, använda kameran, hitta bland olika inställningar och hur det fungerar med Google-Konto eller Apple-ID och de så kallade molntjänsterna Google Drive eller iCloud. 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-02-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas