Nyheter

SPF vill tvinga kommuner att införa LOV

SPF kräver att LOV, lagen om valfrihet, införs i alla kommuner. På sikt ska valfriheten inte bara omfatta hemtjänsten utan även äldreboenden.

Publicerad 2013-10-18

Kravet framförs i ett debattinlägg i Norrköpings tidningar, undertecknat av SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson, Lindy Yngvesson, ordförande i SPF:s Östgötadistrikt och Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna.

Lagom till Nya Moderaternas pågående partistämma i Norrköping markerar debattörerna att individens frihet och rätt att välja står på spel.

Bakgrunden är att ett antal kommuner vägrar inför LOV. 179 av landets 290 kommuner har infört eller beslutat införa ett valfrihetssystem i någon eller några kommunala verksamheter, de allra flesta inom hemtjänsten. Men debattörerna anser att LOV nu måste införas i samtliga kommuner.

– Just denna fråga – ska LOV gälla generellt? – ska avhandlas på den moderata stämman. Men till vår stora förvåning är förslaget till stämman att valfriheten inte ska behöva gälla hela Sverige.

– Kommuner med avogt inställa kommunledningar ska också i fortsättningen kunna neka äldre människor makt över sin vardag. Förslaget känns närmast som ett olycksfall i arbetet i ett parti som säger sig värna om individens frihet.

De tre kräver att LOV inte bara ska gälla hemtjänsten.

– Vi vill att valfrihet inom hemtjänst och i förlängningen också äldreboenden införs i hela landet. Äldre människors frihet att välja ska inte bero på vilken sida om en kommungräns de råkar bo.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs inlägget

Läs hela inlägget i Norrköpings tidningar här.

Moderaternas partistämma pågår 17-20 oktober.

Stämman väntas ta frågan om LOV under fredagens förhandlingar.

SPF är på plats via en monter som Östgötadistriktet ansvarar för.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas