Sprickor vidgas i Pensionsgruppen
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

Sprickor vidgas i Pensionsgruppen

Två partier går mot Socialdemokraterna i frågan om avgifter till pensionssystemet.

Jan Arleij
Publicerad 2021-12-29

Det är Moderaternas och Centerpartiets ledamöter i den parlamentariska Pensionsgruppen som säger tydligt nej till att stärka pensionerna genom att höja inbetalningarna till systemet via höjda avgifter.

Strax före jul (15/12) genomförde Svensk Försäkring sin årliga omvärldsspaning med tre tunga ledamöter av pensionsgruppen på plats. Maria Malmer Stenergard (M), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Martina Johansson (C).

”Inte motiverat”

– Vår målsättning är att alla ska få 70 procent av sin slutlön från allmän pension. För att nå det målet behöver pensionsavgifterna höjas. Ett första steg är att återställa pensionsavgiften till 18,5 procent från nuvarande 17,21 procent, sa Fredrik Lundh Sammeli, som också är ordförande i justitieutskottet.

Fredrik Lundh Sammeli.

Men Maria Malmer Stenergard, moderat ordförande i socialförsäkringsutskottet, ville inte se någon höjning av pensionsavgifterna. Inte heller Centerns ledamot Martina Johansson.

Maria Malmer Stenergard.

 

Martina Johansson.

– Centerpartiet anser att dagens pensioner är tillräckliga. Vi anser därför att det inte är motiverat att höja pensionsavgifterna. En sådan höjning skulle betalas av arbetsgivarna och tas från nuvarande löneutrymme, sa Martina Johansson.

Blocköverskridande

Nu väntar många på ett klarläggande besked från regeringens sida. För det är det inte säkert att Pensionsgruppen får bestämma i frågan, skriver nyhetsbrevet Pensionsnyheterna i en tolkning av situationen:

– Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, ordförande i Pensionsgruppen, driver på för höjda pensioner. Sätter sig andra partier i Pensionsgruppen på tvären, så kan det leda till att Pensionsgruppen körs över eller att den avskaffas.

Samtidigt markerade alla tre ledamöter på Svensk Försäkrings seminarium att Pensionsgruppen fortfarande fyller en viktig blocköverskridande funktion.

Irriterad ton

Men det finns ytterligare slitningar: Som Senioren tidigare rapporterat är flera partier ur Pensionsgruppen starkt kritiska till det garantitillägg som Vänsterpartiet ställde som villkor för att släppa fram Magdalena Anderssons nya regering före jul.

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, kallar det för oseriöst och oförankrat och att det rundar Pensionsgruppens arbete.

Hans Eklind, kristdemokratisk riksdagsledamot och som är partiets representant i Pensionsgruppen, menar att garantitillägget äventyrar själva grundidén med pensionssystemet och bryter mot bestämmelsen att det ska ligga vid sidan av statens budget.

Vill lägga ner

Medan sakfrågorna sliter isär de partier som ingår i Pensionsgruppen får institutionen dessutom utstå ett ökande tryck utifrån.

Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets pensionspolitiska talesperson, har tidigare sagt att det inte går att ha en seriös debatt när frågorna görs upp bakom lyckta dörrar.

– Pensionsgruppens arbete som det ser ut nu måste läggas ned. Det funkar inte. Man får en chock när man går i pension över hur lite man faktiskt får. Vänsterpartiet är berett att göra breda överenskommelser om pensionerna.

Riksdagen i stället

Också Sverigedemokraternas pensionspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt vill att gruppen läggs ned.

– Jag anser att Pensionsgruppen bör avveckla sig själv så tar vi den här diskussionen i Sveriges riksdag i stället. Det sitter åtta partier i Sveriges riksdag, och så sitter det sex partier i den här Pensionsgruppen. Jag tycker att det är en konstig och märklig företeelse. Vi tycker inte att det är rimligt.

Båda partierna har inför valåret villkorat sitt stöd till kommande regeringar:

Höjda pensioner är då självklara grundkrav från Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas sida. Höjda pensionsavgifter är också ett uttalat krav från SD.

Jan Arleij
Publicerad 2021-12-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas