Stockholm stoppar besök på äldreboenden
Nyheter | Pandemin
Foto: Colourbox

Stockholm stoppar besök på äldreboenden

Stockholm inför besöksförbud på stadens äldreboenden. Även i Göteborg vill kommunen införa besöksstopp. Trots att det kan strida mot lagen.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-11

Stockholms stads krisledningsnämnd har beslutat att införa besöksstopp på stadens äldreboenden från den 12 november till och med den 30 november, rapporterar TT.

– Vi har följt smittspridningen i våra boenden vecka för vecka. Vi har haft en relativt låg smittspridning under hösten, men förra veckan såg vi en tredubbling av antalet smittade. Nu behöver vi agera proaktivt, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm stad.

Undantag

Äldreboenden kan dock göra undantag från direktivet om särskilda behov finns, säger Anna König Jerlmyr.

– Det skulle kunna vara för en person som är i livets slutskede och behöver ta farväl av sina anhöriga. Det kan också finnas särskilt ömmande skäl när en mycket gammal person med till exempel en cancerdiagnos kan få träffa sin make eller maka.

Inte tillåtet

Men Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, uppger till DN att uppfattningen om besöksstoppens laglighet inte ändrats.

– Det är myndiga personer som bor i sitt eget hem. Det finns ingen laglig grund för att förbjuda dem att ta emot besökare i sitt eget hem. Regelverket tillåter inte ett generellt besöksförbud på äldreboenden, säger Thomas Lindén till DN.

– Lagstiftaren anser att det var ett så stort brott mot den personliga integriteten att det inte går att ha kvar den möjligheten som fanns tidigare.

Omprövning

I juridisk mening är alltså ett besöksförbud inte möjligt att införa. Därför väljer kommunledningen att tala om besöksstopp.

Besöksstoppet kan däremot ses som en stark uppmaning till stadens verksamheter att följa de nya direktiven.

Före den 30 november ska omprövning av beslutet i Stockholm ske. Då kan det bli aktuellt med en förlängning beroende på hur smittoläget ser ut, säger Anna König Jerlmyr.

Göteborg

Tidigare under dagen stod det också klart att Göteborg vill återinföra besöksstoppet på äldreboenden.

– Vi kan inte utfärda böter om det skulle brytas emot, men kommunens direktiv är tydligt: Vi kan inte ha besök från anhöriga nu, såsom smittan utvecklas, säger Elisabet Lann, (KD), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen till DN.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas