Svåranvända bankomater byts ut
Foto Colourbox
Nyheter | Hopp

Svåranvända bankomater byts ut

När uttagsautomater byggts om för att bli säkrare har de blivit svårare att använda för många äldre, något som bland annat SPF Dalarna protesterat emot. Men snart byts bankomaterna ut.

Publicerad 2012-03-30

Problemet med så kallad skimning, där bedragare kopierar kortuppgifter från bankomatanvändares kort, har föranlett bankerna att bygga om sina uttagsautomater. Dessvärre gör ombyggnaden i vissa fall att bankomatkortet blir mycket svårt att ta ut från bankomaten efter utfört uttag. Eftersom det bara är en mycket liten del av kortet som sticker ut blir kortet svårt att greppa, särskilt för den med svagt grepp mellan tumme och pekfinger.

”Först tar de flesta banker bort kontanthanteringen över disk. Sedan bygger flera banker om sina uttagsautomater så att stora kundgrupper inte heller den vägen kan ta ut kontanter. Detta är naturligtvis en absurd situation.” skriver SPFs Daladistrikt i ett brev till Bankföreningen, en intresseorganisation för landets banker.

Känner till problemet
Pär Karlsson är säkerhetsexpert på Svenska Bankföreningen. Han är bekant med problemet.
– Jag känner väl till det, och vi har fått påringningar, säger han till Veteranen.

Pär Karlsson beklagar att det blivit svårt att använda vissa bankomater. Han menar att det bara är de äldsta maskinerna som det blivit problem med när de gjorts skimningssäkra. Särskilt drabbade är Swedbanks uttagsautomater. Men han säger också att det kommer att bli bättre på sikt, i takt med att gamla bankomater byts ut.

– Det händer väldigt mycket när det gäller uttagsautomaterna.

Många bankomater byts ut
Under året kommer bolaget Bankomat AB, som ägs gemensamt av de största bankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna samt Danske Bank) att ta över ansvaret för bankernas alla uttagsautomater i Sverige. Och det finns planer på omfattande moderniseringar. Av de omkring 2600 bankomater som bankerna har runt om i landet, kommer ungefär 1000 stycken att bytas ut inom en nära framtid.


Så det finns ingen motsättning mellan skimningssäkra bankomater och användarvänlighet?

– Absolut inte.
– När uttagsautomaterna byts ut så kommer det inte att se ut såhär längre, det är min övertygelse.

Bankomat AB uppger i en artikel i Svenska Dagbladet att man ska börja uppgradera sina automater efter sommaren.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas