Nyheter | Protesterar

”Ynkligt att banken inte kan serva oss äldre”

Ännu ett bankkontor tar bort sina kontanter. I Ljungby protesterar SPF mot att Swedbanks kontor ska bli kontantfritt.

Publicerad 2012-05-24

Dagligen kommer det personer som vill sätta in pengar och ta ut pengar, berättar Marie Fuhr-Ohlsson på Swedbank i Ljungby för Sveriges Radio P4. Ändå är efterfrågan från kunderna så låg att man beslutat sig för att ta bort kontanthanteringen.

Representerar de äldsta

Den lokala SPF-föreningen är inte nöjd med förändringen. Visserligen håller man med om att fler skulle kunna lära sig använda kort. Men samtidigt gäller det att inte glömma bort vilken grupp man representerar inom SPF:
– Det är mycket allvarligt om de kontantlösa bankerna försvinner. Alla har inte förmågan att komma ihåg siffror. Man ska dels ha sitt kort, dels sin kod. Den biten tar det ytterligare några år innan vi klarar av, säger SPFaren Leif Danielsson till Sveriges Radio.

”Inte synd om bankerna”

Marie Fuhr-Ohlsson menar att kortbetalningar gagnar handlaren och butiken. Det beror dock på vilken verksamhet butiken har. Butiksinnehavare får betala kortavgifter till banken för varje transaktion och många butiker tillåter inte att allt för små köp görs med kort.
Hon hänvisar också till siffror som säger att kontanthanteringen är väldigt dyr för samhället.
– Bankerna är det inte synd om. De har mycket bra vinster. Och det är ju ynkligt om de inte kan serva oss, säger Leif Danielsson till Sveriges Radio.

Föreningslivet innehåller kontanter

Han får medhåll av en kollega inom SPF:
– I föreningslivet kan man inte använda kort. Våra föreningar har jätteproblem när de ska lämna ifrån sig pengar.
SPF i Ljungby har hotat med att byta bank om kontanterna försvinner. Men helst vill man att bankbytet ska ske gemensamt genom signaler uppifrån.

Föreningar får använda vilken bank de vill

SPF centralt är kunder hos Swedbank, men har även affärer hos Nordea och Danske bank. Det är dock upp till varje enskild förening vilken bank man vill använda, säger SPFs ekonomichef Johanna Lundin Bhattacharyya.
Enligt en undersökning från 2002, som Riksbanken använt som underlag, är kontanter det billigaste alternativet för samhället vid inköp under 70 kronor. Vid dyrare inköp är det mer samhällsekonomiskt att betala med kort

 

Frida Andersson Johansson

frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas