Här finns kontanterna
Foto SEB Group/Colourbox
Ekonomi & juridik | Så bra är din bank!

Här finns kontanterna

Vilken bank som är bäst för seniorer beror såklart på vilka behov du har. Här fokuserar vi på tillgänglighet och kontanthantering.

Publicerad 2012-09-12

Är du högteknologiskt bevandrad med stora tillgångar och intresse för aktiespekulation söker du någonting annat än om du ogillar tanken på bankkort och har svårt att få pensionen att räcka. Men för alla Veteranens läsare kan det vara viktigt att veta hur bankerna ser på äldre kunder, vilka åldersgränser de har, om det är möjligt att pruta på räntan och så vidare.

Tillgänglighet
I dag finns alla banker på nätet och det är också där de flesta banker tycks vilja ha sina kunder. Är du villig att sköta dina bankärenden på internet har du tillgång till flera av bankernas tjänster dygnet runt, var som helst. Flera banker erbjuder även bank via telefon.
Priset för att få tillgång till internetbanken och möjlighet att betala räkningar över nätet varierar. Handelsbankens kunder behöver inte betala alls för internetbanken, medan Swedbanks normalpris för internetbank med betalningsmöjlighet är 288 kronor per år.
När man tittar på tillgången till fysiska kontor för privatkunder ser det helt olika ut mellan bankerna. Danske bank har bara drygt 40 privatkontor i hela landet, och är alltså inte det bästa valet för den som bor i glesbygd och vill ha personlig kontakt med sin bank. Handelsbanken å sin sida har 461 kontor, och är enligt egen utsago enda bank på över 40 orter i Sverige.
Swedbank har 312 kontor runt om i landet, men om man räknar med de lokala Sparbankerna är banken den som har flest kontor, hela 566 stycken.
I dag finns även icke-traditionella banker, som Ica-banken, Ikano och SBAB. Ikano och SBAB saknar privatkontor helt. Ica-banken saknar traditionella kontor, men menar att de har 1 300 bankkontor genom Ica-butikerna. Utbudet av banktjänster i en Ica-butik är dock begränsat. Men med ett bankkort kan du ta ut och sätta in pengar, samt ansöka om till exempel bolån.

Kontanter
Även om allt fler går över till att ta ut pengar i bankomater och butiker, betala med kort eller rent av med mobiltelefonen, och sköta räkningar och över-föringar på datorn så finns det fortfarande många som föredrar att sköta sina bank-ärenden på just – banken.
De svenska bankernas iver att göra sig av med kontanthanteringen upprör många och såväl SPF som PRO har protesterat på flera håll i landet.
– Det är mycket allvarligt. Alla har inte förmågan att komma ihåg siffror. Man ska dels ha sitt kort, dels sin kod. Den biten tar det ytterligare några år innan vi klarar av, sade till exempel SPFaren Leif Danielsson till Sveriges Radio i samband med protester mot att Swedbanks kontor i Ljungby tog bort kontanterna.
Att inte längre kunna gå in på banken med sedlar för att sätta in pengar till barnbarnen eller betala räkningar, att inte kunna gå till kassan med en avi för att få ut sin pension i handen, kan nästan tyckas obegripligt för många, som menar att »det är just sådant som banker ska ägna sig åt«. Men moderna bankkontor ägnar sig mer åt rådgivning än åt pengahantering. Och utvecklingen applåderas av polis och skattemyndighet. Ju färre kontanter i omlopp, desto färre bankrån, mindre pengatvätt och svarta affärer.
Genom att ta ut höga avgifter för kassaärenden försöker bankerna styra över kunder till kort och internet. Men än så länge finns det kunder som föredrar »reda pengar«.

Somliga tycker att det känns otryggt att ta ut pengar i en bankomat utomhus. Och för många föreningar blir det svårt att driva sin verksamhet utan kontanter.
Danske bank har redan tagit bort de så kallade traditionella kassorna på fyra av sina kontor. Den 1 oktober tas kontanterna bort på ytterligare fyra kontor. Där-efter kommer man bara att ha kontanter kvar på knappt tio kontor. Danske bank samarbetar dock med Forex växlingskontor, där kunder kan göra vissa bankärenden över disk.
SEB har redan gjort en genomgång av kontanthanteringen och idag har 67 av 164 kontor traditionell kassa. Swedbank »anpassar kontanthanteringen efter kundernas efterfrågan« vilket i praktiken innebär att de minskar sin kontanthantering. Och Nordea arbetar aktivt för att minska kontanthanteringen i samhället.
Handelsbanken däremot går mot strömmen. Som enda bank har man faktiskt utökat antalet kontor som hanterar kontanter.
– Vad som hänt under det senaste året är att den handfull kontor som av säkerhetsskäl inte hade kontanter i kassa nu har det sedan säkerhetsfrågor och liknande lösts, säger Handelsbankens presschef Bengt Carlsson till Veteranen.
Det är alltså hos Handelsbanken du kan räkna med att kontanterna finns. På 461 av 461 kontor erbjuder man traditionella kassatjänster.

Vill du slippa internetbank är inte den bästa lösningen att betala räkningarna på bankkontoret. Det blir snabbt väldigt dyrt. På Swedbank kostar det 150 kronor att betala in till bankgiro i kassan, för den som inte abonnerar på ett så kallat »kunderbjudande«. Bara en bank tar mindre än 50 kronor för kontantbetalning av räkningar, Danske bank som tar 35 kronor.
Enligt de banker Veteranen varit i kontakt med är det också mycket ovanligt att kunder betalar räkningar på detta sätt idag.
Desto fler använder bankernas betalservice via kuvert. Det kostar som mest 336 kronor om året (hos Nordea). Ica-banken tar 150 kronor om året och Handelsbanken bjuder på 15 betalordrar per år, därefter kostar de 15 kronor styck.
För återkommande räkningar är autogiro, där pengar dras automatiskt från kontot varje månad, den billigaste lösningen. Ingen av bankerna tar ut någon avgift för autogiro.
Använder du autogiro för till exempel prenumerationer eller andra tidsbegränsade abonnemang gäller det dock att du kommer ihåg att säga upp betalningarna i tid, så att du inte fortsätter betala för någonting du inte vill ha.

Efterfrågan på bankfack minskar. Nya regler för att förhindra pengatvätt förbjuder också förvaring av kontanter i bankfack. Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB tillhandahåller än så länge bankfack på de flesta orter.

Text Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

FAKTA

Bankerna
i undersökningen
Danske bank
Handelsbanken
Ica-Banken
Ikano
Nordea
SBAB
SEB
Swedbank

Så många kontor har banken
Danske bank cirka 40
Handelsbanken 416
Ica-Banken 1 300*
Ikano 0
Nordea 240
SBAB 0
SEB 164
Swedbank 312 (566 med sparbankerna)
*begränsat utbud

Så många kontor har traditionell kassa
Danske bank cirka 10
Handelsbanken 461
Ica-Banken 0
Ikano 0
Nordea 127
SBAB 0
SEB 67
Swedbank cirka 200 (cirka 450 med sparbankerna)

SPF tar kontakt

På SPFs kongress 2011 behandlades en motion från Stockholmsdistriktet, som syftade till att det måste finnas alternativ till internetbank när man vill betala fakturor, samt att »bankkontor inte kan vägra att handha kontanter«.
Som svar på motionen angav förbundsstyrelsen att man skulle ta nya kontakter med bankernas och postens företrädare för att diskutera hur man ska kunna begränsa nackdelarna för äldre bankkunder.

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas