Toalettbesök – bara för teknikkunniga?
Kontanter duger inte för toalettbesök. Nu krävs sms och wywallet. Foto Colourbox
Nyheter | Kontantlöst

Toalettbesök – bara för teknikkunniga?

Att stoppa en femma i ett myntinkast räcker inte längre för att kunna gå på en offentlig toalett. Nu måste du ha en mobiltelefon, och dessutom registrera dig på en betaltjänst på internet, för att få kissa.

Publicerad 2013-02-07

När SPF Stockholmsdistriktet undersökte hur äldrevänligt Stockholm var ansåg hela 74 procent av de tillfrågade att tillgången på offentliga toaletter var för dålig. Nu kräver allt fler toaletter på stationer, i köpcentrum eller på kulturinrättningar att du har en mobiltelefon för att släppas in.

Cecilia Granath är pressansvarig på statliga Jernhusen, som äger flera stora stationshus och som hittills har infört sms-lås på toaletterna på fem stationer:

– Tyvärr är det så att myntboxar lockar till vandalism då pengarna går att komma åt om man tar sönder låset och dörren. När låset är sönder går det inte att stänga om sig och de som inte behöver toaletten fortsätter att förstöra invändigt. Då kan ingen använda toaletten och det tar både tid och kostar pengar att reparera den igen.

Hur ska man då göra om man inte har en mobiltelefon?
– För att säkerställa att alla kan få tillgång till toalett finns det på flera av dessa fem stationer där denna teknik används också en toalett med myntlås kvar, oftast handikapptoaletten.

Och hur ser framtiden ut?
– Just nu är det inte fler toaletter på gång med sms-lås, men vi följer den tekniska utvecklingen om det kommer alternativ som funkar bra för en bredare målgrupp.

Nu är det trots allt många som tycker att det är praktiskt att betala med sms. Men sedan början av februari i år så räcker det inte ens med det. Nu har nämligen fyra stora mobiloperatörer gått samman om betalningslösningen ”Wywallet”. Och många tjänster går det inte längre att betala för med vanliga sms utan att först registrera ett konto hos Wywallet på internet.
I och med det så godkänner du samtidigt att Wywallet kan skicka erbjudanden till dig från de fyra mobiloperatörerna.
När man läser på Wywallets hemsida framgår det också att företaget räknar med att man har en så kallad smartphone, även om det också går att använda en enklare mobiltelefon om du har en dator att registrera dig från.

”I lördags var jag och mina två barn på tågstation i Lidköping när min 2-åriga dotter blev kissnödig. Jag fiskade upp en femma ur plånboken, men upptäckte när jag kom fram till toaletten att den inte går att använda där längre.
Istället måste man använda sig av mobilappen Wywallet.” skriver en upprörd mamma i en insändare i Lidköpings tidning.

”Ska man inte kunna gå på offentlig toalett om man inte har någon smartphone? Det är inte många pensionärer som har någon och jag har flera kompisar som inte har någon. Och barn och ungdomar? Kan man verkligen kräva att man måste ha en smartphone bara för att få gå på en offentlig toalett?”

Att det blir allt svårare att ta sig fram med kontanter kritiseras av bland andra Sveriges konsumenter.

– Vi befinner oss på ett sluttande plan och det måste vara okej att vara vara konsument trots att man inte är särskilt tekniskt lagd och vill slå vakt om sitt privatliv, skriver Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

– Förändringen missgynnar konsumenterna, särskilt sällanköparna, de som inte har en smartphone och de som inte vill att personuppgifter och köpmönster ska kunna cirkulera fritt mellan olika företag.

Frida Johansson
frida.johansson@veteranen.se

SPF

Så här stod det i en motion till SPF:s kongress i Ronneby i juni 2011 angående att vissa parkeringsplatser enbart tillåter mobiltelefonbetalning:

“SPF:s samarbetsorgan Söder om Söder yrkar på att distrikt och förbund med kraft verkar för att betalning enbart med mobiltelefon, för kommunala tjänster som till exempel parkering, avskaffas. Tjänsten accepteras endast som komplement till annan betalning.”

Och så här svarade förbundsstyrelsen:

“Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning att det föreslagna systemet av många skäl är förkastligt och avser att verka för att det inte genomförs. Förbundsstyrelsen anser vidare att det alltid bör finnas minst två sätt att betala parkeringsavgift.”

Nu är det betydligt mer än parkeringsavgifer som kan betalas med mobiltelefon. Problemet uppstår när det blir det enda betalningssättet.

I nr 2 av Veteranen kan du läsa mer om teknik, internet och hur de som står utanför hamnar allt mer efter.

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas